Συνέντευξη Γιώργου Αναγνωστόπουλου

Μια ιδιαίτερη συνέντευξη της Μαίρη Γκαζιάνη με τον κτηνίατρο Γιώργο Αναγνωστόπουλο, ο οποίος πέρα από την επιστήμη του, που υπηρετεί με πάθος, από πολύ νέος ασχολείται και με τον εθελοντισμό, με στόχο να προσφέρει ανακούφιση σε ανθρώπους και ζώα. Υπήρξε ένας από τους ιδρυτές της ομάδας «EUKANUBA SOS TEAM» και της οργάνωσης «Πολίτες για την Αφρική»

 

 

George2

Γιώργο γεννήθηκες και μεγάλωσες στην Αθήνα. Τα παιδικά σου χρόνια συναντούσες αδέσποτα ζώα στη γειτονιά σου;

Την εποχή που ήμουν παιδί δεν υπήρχε πρόβλημα με τα αδέσποτα που υπάρχει σήμερα, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας που μεγάλωσα.

 
Μεγαλώνοντας αποφάσισες να σπουδάσεις κτηνίατρος. Πότε πήρες αυτή την απόφαση, υπήρξε κάτι που σε επηρέασε;

Η απόφασή μου να γίνω κτηνίατρος μπήκε στο μυαλό μου από πολύ μικρή ηλικία όπου στο εξοχικό μας στην Πεντέλη μου άρεσε να μαζεύω διάφορα μικρά ζωάκια, ερπετά, έντομα κλπ και να τα παρατειρώ.

 
 
Αποφοιτάς από την Κτηνιατρική Σχολή Βουκουρεστίου με θέμα διπλωματικής εργασίας «Φαρμακευτική αντιμετώπιση της δισκοπάθειας των σκύλων» και ειδικότητα στη «Μαιευτική και Χειρουργική μαλακών μορίων ζώων συντροφιάς». Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; (καποια αλλαγή)

Η διπλωματική μου εργασία – έρευνα, που κράτησε 3 ολόκληρα χρόνια, βασίστηκε στην φαρμακευτική, μη επεμβατική αντιμετώπιση της δισκοπάθειας στα σκυλιά, μια πάθηση αρκετά συχνή σε καποιες ράτσες σκύλων. Η ειδικότητά μου όμως είναι στην μαιευτική και την χειρουργική μαλακών μορίων στα ζώα συντροφιάς.

 
Την δεκαετία του ’90 συμμετέχεις στην ομάδα διάσωσης ανθρώπων «SOS TEAM».Τί ακριβώς ήταν αυτή η ομάδα;

George1

Μετά τους μεγάλους σεισμούς στην Καλαμάτα το 1986 και στην Πάτρα το 1993 αισθανθήκαμε την ανάγκη να δημιουργήσουμε την ομάδα «EUKANUBA SOS TEAM» για να μπορούμε και εμείς να συμβάλουμε στην διάσωση εγκλωβισμένων ανθρώπων. Στην ομάδα συμμετείχαν εκπαιδευτές σκύλων και εγώ σαν κτηνίατρος.

 
Υπήρχε κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα εκείνη την επόχή;

Εκείνη την αποχή δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα και ούτε η ΕΜΑΚ είχε δικούς της σκύλους. Φέραμε ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά από την Τσεχία, παρακολουθήσαμε σεμινάρια στο εξωτερικό, εξοπλιστήκαμε με ειδικευμένο υλικό και συμμετείχαμε σε πολλές διασώσεις ανθρώπων. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στον σεισμό της Πάρνηθας βοηθήσαμε στον εντοπισμό και απεγκλωβισμό αρκετών ανθρώπων. Δυστυχώς εκείνη την εποχή, μη έχοντας την βοήθεια από το κράτος, δεν μπορέσαμε να στηρίξουμε οικονομικά αυτήν την προσπάθεια μας και έτσι το 2002 η ομάδα διαλύθηκε.

 
Πολύ αργότερα ασχολείσαι πάλι εθελοντικά σε έναν εντελώς διαφορετικό τομέα, εκτός του επαγγελματός σου αυτή την φορά. Θέλεις να μας μιλήσεις γι αυτό?

Βεβαίως! Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 μαζί με κάποιους φίλους ιδρύσαμε μια οργάνωση με σκοπό την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αφρική. Οι «Πολίτες για την Αφρική» κατέφεραν σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα να αναλάβουν ένα ορφανοτροφείο με 100 παιδιά και ένα άσυλο γερόντων στην Αιθιοπία. Οι συχνές μου επισκέψεις στην Αφρική με έκαναν να αγαπήσω ακόμα περισσότερο αυτούς τους βασανισμένους λαούς που έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη.

 
Φαίνεται ότι ο εθελοντισμός είναι ένα σημαντικό κομμάτι της προσωπικότητάς σου.

Ναι! Από τότε που τελείωσα την κτηνιατρική σχολή έχω ασχοληθεί με τα αδέσποτα ως επίσημος κτηνίατρος της GAWF (Greek Animal Welfare Foundation) και αργότερα στο ΣΩ.ΖΩ (Σωματείο Ζωωφίλων)

 
Είσαι μέλος και σε άλλες οργανώσεις;

Σε ότι αφορά την κτηνιατρική είμαι μέλος σε όλες τις επιστημονικές εταιρείες του χώρου. Συγχρόνως είμαι ιδρυτικό μέλος σε διάφορους ομίλους φυλών σκύλων και στον όμιλο φίλων Schutzhund. Εϊμαι μέλος του κυνολογικού ομίλου Ελλάδος και της Greenpeace Ελλάδος.

 
Έχεις συμμετάσχει στα περισσότερα συνέδρια, ημερίδες, wet lab στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Προφανώς ένας κτηνίατρος υποχρεούται να ενημερώνεται συνεχώς για νέα επιστημονικά δεδομένα. Πόσο γρήγορα εξελίσσεται η ιατρική των ζώων;

Η ιατρική εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς είτε απευθύνεται σε ανθρώπους είτε σε ζώα. Η παρακολούθηση λοιπόν των εξελίξεων αυτών, οι νέες μέθοδοι διαγνωστικής αλλά και θεραπείας έχουν οδηγήσει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς όσο και στην αύξηση του προσδόκιμου μέσου όρου ζωής.

George3
Το ιατρείο σου τι είδους ζώα δέχεται;

Όλα τα ζώα συντροφιάς.

 
Έτυχε να σου φέρουν ποτέ για εξέταση κάποιο ζώο πέρα από τα συνήθη (σκύλο, γάτα);

Ναι! Χελώνες, φίδια, σκατζόχοιρο, ινδικά χοιρίδια.

 
Ποια είναι η πρώτη συμβουλή που δίνεις σε κάποιον που απόκτησε για πρώτη φορά ένα ζώο;

Να είναι υπεύθυνος για την επιλογή του, γιατί αναλαμβάνει μια υποχρέωση που θα πρέπει να την τηρήσει σε όλα την διάρκεια της ζωής του ζώου.

 
Πώς ένας ιδιοκτήτης θα κρατήσει το ζωάκι του υγειή;

Ένα ζώο χρειάζεται σε ετήσια βάση τα εμβόλιά του. Οι αποπαρασιτώσεις πρέπει να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και περιλαμβάνουν τις ένδο και έξω αποπαρασιτώσεις. Ένας ετήσιος αιματολογικός και βιοχημικός έλεγχος θα μας αναδείξει την γενική του κατάσταση. Μην ξεχνάμε επίσης ότι σοβαρές ασθένειες όπως ή λεϊσμανίαση και η ερλιχίωση του σκύλου μπορεί να ανιχνευθούν έγκαιρα και πολύ εύκολα με ένα απλό τέστ.

 
Κάτι που παραμελείται συνήθως στα κατοικίδια είναι τα δόντια τους. Πόσο σοβαρές επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό για την υγεία του ζώου;

Η υγειηνή του στόματος – δοντιών αντανακλά την γενική κατάσταση υγείας του οργανισμού. Όπως και στον άνθρωπο έτσι και στα ζώαη εναπόθεση μικροβιακής πλάκας στα δόντια οδηγεί στην δημιουργία ουλίτιδας ή και περιοδοντίτιδας σε πιό προχωρημένα στάδια. Περίπου το 80% των σκύλων και το 70% των γάτων μετά την ηλικία των 3 ετών πάσχουν από περιοδοντική νόσο. Τα βακτήρια που αναπτύσσονται εκτός από τις βλάβες που προκαλόυν στα ούλα και στους γύρω ιστούς μπορούν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος να προκαλέσουν προβλήματα στην καρδιά, στους νεφρούςκαι σε άλλα όργανα. Συνιστάται λοιπόν από μικρή ηλικία το συχνό βούρτσισμα των δοντιών και ο ετήσιος οδοντιατρικός έλεγχος από τον κτηνίατρο.

George4
 
Πότε ένας ιδιοκτήτης θα καταλάβει ότι το ζώο του υποφέρει – πονάει από τα δόντια του για να το πάει στον κτηνιατρό του;

Ο ιδιοκτήτης πρέπει να συμβουλευτεί τον κτηνίατρό του όταν παρατηρήσει ότι το ζώο του έχει δυσάρεστη αναπνοή, υπάρχει σχηματισμός πέτρας χρώματος κίτρινου – καφέ, αιμορραγία των ούλων, πόνο κατά την πρόσληψη τροφής ή ξύσιμο του στόματος με το πόδι, αλλαγή στις συνήθειες μάσησης ή πρόσληψης τροφής, απώλεια δοντιών, κατήφεια, σιαλόρροια, ανορεξία.

 
Σχετικά με την λύσσα που επανήλθε στη χώρα μας, μετά από πολλά χρόνια, ποια συμβουλή έχεις να δώσεις για τα κατοικίδια αλλά και για τους ανθρώπους;

Η λύσσα είναι μια ζωοανθρωπονόσος που μεταδίδεται με το δάγκωμα. Στην Έλλάδα για πάρα πολλά χρόνια δεν αντιμετωπίζαμε πρόβλημα, παρά μόνο σε κάποιες δασικές περιοχές της βόρειας Θράκης από άγρια ζώα και βασικά την αλεπού. Τα τελευταία χρόνια είχαμε κρούσματα μέχρι και την Στερεά Ελλάδα. Ο τρόπος πρόληψης είναι αποκλειστικά και μόνο ο εμβολιασμός. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εμβολιάζει με δολώματα συγκεκριμένες εποχές την άγρια πανίδα. Οι ιδιοκτήτες οικόσητων ζώων υποχρεούται στον ετήσιο εμβολιασμό των ζώων τους.

 
Στη σημερινή εποχή της οικονομικής κρίσης πως βλέπεις την αντιμετώπιση των ζώων από τον άνθρωπο;

Η οικονομική δυσπραγία και η έλλειψη ανάλογης Παιδείας, οδήγησε πολλούς ανεύθυνους ιδιοκτήτες να εγκαταλείψουν στο δρόμο, με σχετική ευκολία, ζώα που είχαν υιοθετήσει, ακόμα και ακριβοπληρώσει. Από την άλλη η οικονομική και ψυχοφθόρα αβεβαιώτητα οδήγησε αρκετούς ανθρώπους στην αναζήτηση συντροφιάς στα μικρά ζώα.

 
Σου εύχομαι καλή συνέχεια στο έργο σου και σου ζητώ να βάλεις τον επίλογο της κουβέντας μας.

Μαίρη ευχαριστώ πολύ για την υπέροχη συνέντευξη. Για επίλογο λόγω των ημερών θα ήθελα να ευχηθώ Χρόνια Πολλά και Καλές Γιορτές σε όλο τον κόσμο και συγχρόνως να επισημάνω ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα κατοικίδια δεν είναι λούτρινα για να τα κάνει κανείς δώρο έκπληξη. Η απόκτηση ενός ζώου πρέπει να είναι απόφαση συνειδητή.