Πώς πρέπει να φροντίζουμε την γάτα μας

photo cat2Είτε η γάτα σας ζει έξω είτε μέσα χρειάζεται έναν κατάλληλο χώρο για να

προστατεύεται από το κρύο ή τη ζέστη. Χρειάζεται το δικό της κρεβάτι, όπως ένα παλιό κουτί στρωμένο με κουβέρτα ή ένα κρεβατάκι που θα βρείτε σε ειδικευμένα καταστήματα ζώων (Pet Shop).

Για την διατροφή της χρειάζεται ποικιλία και θρεπτικότητα στην τροφή της και δεν αναπτύσσεται σωστά όταν τρέφεται με αποφάγια. Οι γάτες έχουν ανάγκη από πρωτεΐνες και λίπη στην διατροφή τους. Πρέπει πάντα να υπάρχει άφθονο φρέσκο νερό ιδιαίτερα εάν τρέφονται με ξηρά τροφή.

Μια γάτα που ζει έξω, προσβάλλεται εύκολα από σκουλήκια, τσιμπούρια, ψύλλους και άλλα παράσιτα. Γι αυτό πρέπει να μην αμελούμε να χρησιμοποιούμε τα φαρμακευτικά σκευάσματα για την προστασία της.

Μια υγιής γάτα έχει γυαλιστερό τρίχωμα και λαμπερά μάτια. Η μύτη και τα αυτιά της πρέπει να μην έχουν εκκρίματα, βρωμιές και μολύνσεις. Τα δόντια της πρέπει να είναι δυνατά και άσπρα. Αν η γάτα έχει πέτρα στα δόντια της απαιτείται να γίνει καθαρισμός στον κτηνίατρο γιατί μπορεί να χάσει τα δόντια της ή να δημιουργηθούν μολύνσεις στην στοματική κοιλότητα τόσο σοβαρές που να καταστρέψουν κι άλλα ζωτικά της όργανα.

Οι γάτες μπορεί να προσβληθούν από πολλές ασθένειες. Ο εμβολιασμός βοηθάει στην πρόληψη ασθενειών και μειώνει τις πιθανότητες μετάδοσης τους σε άλλες γάτες. Για να αποφύγετε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, πρέπει να στειρώσετε την γάτα σας (θηλυκή ή αρσενική) . Χάρη στον σύγχρονο κτηνιατρικό εξοπλισμό και τα φάρμακα, η στείρωση είναι μια ασφαλής και ανώδυνη επέμβαση και η ανάρρωση γρήγορη. Δεν χρειάζεται να γεννήσει μια φορά πριν στειρωθεί. Η στείρωση καλό είναι να γίνεται σε νεαρή ηλικία. Στις θηλυκές μειώνονται οι πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού. Οι αστείρωτοι αρσενικοί γάτοι έχουν την συνήθεια να σημαδεύουν την περιοχή τους προσελκύοντας τις θηλυκές γάτες. Η στείρωση περιορίζει αυτή την συμπεριφορά και μειώνει επίσης και τους καυγάδες μεταξύ τους. Με την στείρωση οι γάτες γίνονται πιο πιστές και χαδιάρες, ενώ οι κυνηγετικές τους ικανότητες δεν αλλοιώνονται.

 

28/2/2012