"4η Οκτωβρίου" Η Παγκόσμια ημέρα των ζώων!

world animal day

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων πρωτογιορτάστηκε το 1931 σ' ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.

Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

Μια ημέρα που έρχεται να μας θυμίσει τη σκληρότητα που έχουν να αντιμετωπίσουν τα ζώα σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και να μας ευαισθητοποιήσει ως προς τη δική μας συμμετοχή στον αγώνα για τα δικαιώματά τους. Οι αριθμοί που αφορούν στο διεθνές προφίλ της σχέσης ανθρώπων και ζώων, είναι αποκαλυπτικοί:

Εκτιμάται ότι... 13 εκατομμύρια ζώα βασανίζονται και σκοτώνονται κάθε χρόνο στα Ευρωπαϊκά εργαστήρια και πάνω από 25 εκατομμύρια χρησιμοποιούνται σε πειράματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των πιθήκων, χιμπατζήδων, ενώ χρησιμοποιούνται ακόμα σκύλοι, γάτες, κουνέλια, ποντίκια, πουλιά, ζώα αγροκτήματος και άλλα. Μετά την ολοκλήρωση των πειραμάτων, ουσιαστικά όλα τα ζώα, που έχουν επιζήσει της έρευνας, σκοτώνονται.

Ζώα συντροφιάς (Σκύλοι - Γάτες)

Στην Ευρώπη κάθε χρόνο 6 με 8 εκατ. σκύλοι και γάτες οδηγούνται σε καταφύγια. Τα στατιστικά διάσωσης ιδιόκτητων σκύλων και γατιών στην Ευρώπη από φιλοζωικές οργανώσεις ανέρχονται σε περίπου 2.500 ετησίως. Αυτό, φυσικά, εάν έχει καταγγελθεί η κακοποίηση.

Στον κόσμο υπάρχει μεγάλος αριθμός  αδέσποτων ζώων, χωρίς σπίτι, χωρίς φαγητό, χωρίς φροντίδα. Το πρόβλημα των αδέσποτων όλο και διογκώνεται λόγω της ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής τους. Συχνά υποφέρουν από την υπερβολική ζέστη, το κρύο και τις ασθένειες. Ακόμη πιο συχνά βρίσκονται αντιμέτωπα με την εχθρική και βίαιη συμπεριφορά των ανθρώπων.

Ζώα για την ψυχαγωγία μας (τσίρκο)

100% βασανισμός ζώων στα τσίρκο. Δεν υπάρχει κανένα τσίρκο στο κόσμο όπου να μη διαπιστώθηκε από ελέγχους βασανισμός των ζώων, αφόρητη ταλαιπωρία, κακοποίηση κατά την εκπαίδευση, ανείπωτη εξαθλίωση κατά τις μεταφορές και τα ταξίδια κλεισμένα σε άθλια κλουβιά και trailers, νηστικά και διψασμένα.

Γουνοφόρα

Το 2006 περισσότερα από 350.000 μωρά-φώκιες εξοντώθηκαν βάναυσα με ρόπαλα στην ετήσια γιορτή κυνηγιού φώκιας στον Καναδά, εκ των οποίων το 98% ήταν μικρότερα των 3 μηνών, ενώ το 2001 αναφορές κτηνιάτρων έδειξαν ότι 42% από τις φώκιες που κυνηγήθηκαν γδάρθηκαν ζωντανές και έχοντας τις αισθήσεις τους. και 30 εκατ. ακόμα γουνοφόρα Μινκ, αλεπούδες, τσιντσιλά κ.λπ. θανατώνονται βίαια κάθε χρόνο σε εκτροφεία γούνας με μεθόδους όπως η ηλεκτροπληξία και η δηλητηρίαση. Κανένας ακόμα νόμος στις ΗΠΑ δεν έχει βάλει περιορισμούς και νόμους για την προστασία αυτών των ζώων. Σκύλοι-γάτες θυσία στο εμπόριο γούνας Πολλές επώνυμες εταιρείες ρούχων δηλώνουν στις ταμπέλες ότι η γούνα είναι ψεύτικη. Παρόλα αυτά η κινέζικη αγορά εξάγει 2 εκατ. γούνες σκύλων και γατιών ετησίως για τον σκοπό αυτό, με ζώα που περνάνε ανείπωτα βασανιστήρια και φρικαλέες μεθόδους γδαρσίματος της γούνας τους όταν είναι ακόμα ζωντανά.

Άγρια ζωή

Κάθε χρόνο 3.000 γορίλες, 3.000 χιμπαντζήδες και χιλιάδες bonobos θανατώνονται βάναυσα στην Αφρική για το κρέας τους, με τις «ευλογίες» και την αρωγή της βιομηχανίας κρέατος στις περιοχές αυτές. Τα ορφανά στην πλειονότητά τους πεθαίνουν επίσης από έλλειψη τροφής και μητρικής φροντίδας. Το Αμερικάνικο Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης δηλώνει ότι αναγκάζεται να σκοτώσει ετησίως περίπου 2 εκατ. άγρια ζώα, συμπεριλαμβανομένων και σπάνιων ειδών, με αίτημα των κυνηγών, αγελαδάρηδων κ.λπ., ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση χρησιμοποιεί την τακτική του πυροβολισμού, της δηλητηρίασης και της ζωντανής πυρπόλησης των ζώων προκειμένου να εξασφαλιστεί το επιθυμητό αποτέλεσμα

Θαλάσσια ζωή στο βωμό του κέρδους

Δισεκατομμύρια είδη ψαριών σκοτώνονται, συλλαμβάνονται και εκτελούνται με απίστευτη βιαιότητα και αφόρητο βασανισμό. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται 100 εκατ. καρχαρίες, 300.000 φάλαινες, δελφίνια, 250.000 απειλούμενες με εξαφάνιση θαλάσσιες χελώνες και δεκάδες χιλιάδες πουλιά.

 

Προσαρμογή: ecoantistasi