Καλωσορίζοντας το νέο σας μωρό με τον σκύλο σας!

156922368236030279 IKCeeDEa_c Η άφιξη ενός μωρού στο σπίτι μπορεί να είναι μια κατάσταση που θα φέρει αναστάτωση και νέα τάξη πραγμάτων μέσα στην οικογένεια. Πρέπει λοιπόν να προετοιμαστούν γι' αυτή την σημαντική αλλαγή όλα τα μέλη της. Μέλος μια οικογένειας θεωρείται και ο σκύλος ή οι σκύλοι αυτής, και θα πρέπει να βοηθηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να δεχτούν το μωρό με όση περισσότερη χαρά, τρυφερότητα και σεβασμό γίνεται.

Σημαντικό είναι να προετοιμαστεί το σκυλάκι πολύ πριν την άφιξη του μωρού στο σπίτι, όσο ακόμα η μητέρα είναι έγκυος.

Καλό είναι να αφήνετε το σκυλί να μυρίζει την κοιλιά της εγκύου σε χαλαρές καταστάσεις, χωρίς να τον πιέζετε να κάνει κάτι τέτοιο. Θα πρέπει να το πάρει απόφαση από μόνος του. Πολλοί σκύλοι καταλαβαίνουν την αλλαγή στον οργανισμό της μητέρας, και αρχίζουν μόνοι τους να ψάχνουν να βρουν τι συμβαίνει. Επειδή συνήθως τα προβλήματα δημιουργούνται από την αλλαγή του περιβάλλοντος του σπιτιού, οι αλλαγές αυτές θα πρέπει να γίνουν σταδιακά και όσο πιο ομαλά γίνεται για το σκυλί.

Διαθέστε κάθε μέρα 5-10 λεπτά για αποκλειστική φροντίδα του ζώου που θα πρέπει να περιλαμβάνει παιχνίδι και περιποίηση(π.χ. χτένισμα). Διαθέστε αυτόν τον χρόνο και όταν έλθει το παιδάκι στο σπίτι. Είναι ένα "τρικ" για να πείσετε το κατοικίδιο, ότι
εξακολουθεί να είναι σημαντικό για εσάς. Εάν έχετε περισσότερα του ενός ζωάκια, κάθε ένα χρειάζεται τουλάχιστο 5 λεπτά ατομικής φροντίδας ημερησίως, ενώ σε περίπτωση που μεταξύ τους τα πάνε καλά μπορείτε να παίξετε και να τους μιλήσετε μαζί.

Αυτή η περίοδος είναι επίσης κατάλληλη για να αξιολογήσετε και να διορθώσετε τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεστε τον σκύλο σας στην βόλτα. Αυτό γιατί σε περίπτωση που επιλέξετε να σας συνοδεύει ο σκύλος σας στην βόλτα με το καρότσι, για λόγους προστασίας, συντροφιάς ή άσκησης, θα πρέπει να μάθει να είναι πιο υπάκουος, να μην αγνοεί την παρουσία του καροτσιού με το μωρό και να μην "τραβάει". Αν έχετε λάβει την απόφαση να βγαίνετε μαζί με το σκύλο, μπορείτε να κάνετε δοκιμαστικές βόλτες με άδειο καρότσι, πριν την γέννηση του μωρού, και να δοκιμάσετε διαφορετικούς τύπους οδηγών βόλτας(λουριά), με τα οποία θα μπορούσατε να ελέγχεται το σκύλο σας αποτελεσματικότερα. Η περιθωριοποίηση του σκύλου από το πρόγραμμα βόλτας οδηγεί στην ανάπτυξη μη επιθυμητής συμπεριφοράς από μέρους του ζώου?.

Αν ο σκύλος κοιμάται μαζί σας στην κρεβατοκάμαρα, και με την άφιξη του μωρού θα πρέπει να βγει το κρεβάτι του από το συγκεκριμένο δωμάτιο, μην περιμένετε να το κάνετε αυτό την τελευταία στιγμή. Προετοιμάστε την κατάσταση πολύ καιρό πριν. Το κρεβάτι του σκύλου θα πρέπει να μετακινείται σταδιακά και με τέτοιο τρόπο που το σκυλί να μην αισθανθεί ότι έχασε την ισορροπία της καθημερινότητας του.

Άγχος δημιουργούν και τα νέα έπιπλα καθώς και ο εξοπλισμός του μωρού. Καροτσάκι, κούνια, πάρκο, στράτα, αλλαξιέρα, και οτιδήποτε άλλο, θα πρέπει να έρθει στο σπίτι σταδιακά και με τέτοιο τρόπο ώστε το σκυλί να έχει την δυνατότητα να τα εξερευνήσει και να δει ότι δεν είναι και τίποτα τρομερό. Σε κάθε περίπτωση στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τον σκύλο να δεχτεί τα νέα πράγματα θετικά, χωρίς να του δημιουργούμε άγχος. Αν το ζώο σας έχει την τάση αυτά τα αντικείμενα να τα βάζει στο στόμα, πρέπει αμέσως να το διορθώνεται, με ένταση και πειθώ στην φωνή λέγοντας του 'ΜΗ'. Πρέπει να μάθει να αντιδρά άμεσα σε' αυτή την εντολή και να απελευθερώνει το αντικείμενο. Αν το ζώο σας μπορεί να εκτελεί τις εντολές κάτσε, μείνε, πάρε και άφησε ένα αντικείμενο, θα είναι πιο εύκολο στο μέλλον, όταν το παιδάκι θα έχει μεγαλώσει να επικοινωνήσει με το ζώο.

Αν το ζώο σας έχει δικά του παιχνίδια που μοιάζουν με τα παιχνίδια του παιδιού, είναι πιθανό να νομίζει ότι μπορεί να παίζει και με αυτά τα παιχνίδια. Αν εσείς μπορείτε να πλένεται τα παιχνίδια αυτά, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα υγιεινής. Στο μέλλον όμως είναι δυνατόν το ζώο να επιχειρεί να πάρει τα παιχνίδια από το παιδάκι όταν εκείνο τα κρατάει στα χέρια του, και να έχουμε ανεπιθύμητους τραυματισμούς. Η καλύτερη λύση είναι να αντικαταστήσουμε τα παιχνίδια του ζώου, με τέτοια που να μην μοιάζουν με αυτά του παιδιού.dogandbaby
Πριν υποδεχθείτε το μωράκι σας επιτρέψτε στο κατοικίδιο να εξερευνήσει τα ρούχα του με την όσφρηση και σκορπίστε μερικά σε διάφορα μέρη του σπιτιού.

Το κλάμα του μωρού είναι ένας καινούργιος ήχος για έναν σκύλο που δεν το έχει βιώσει ξανά, και θα πρέπει να εξοικειωθεί με αυτόν. Μπορείτε να γράψετε ήχους από μωρά σε ένα cd και να το βάζετε σε μικρή ένταση για αρχή μέσα στο σπίτι, την ώρα που ο σκύλος κάνει κάτι ευχάριστο για εκείνον (τρώει, παίζει), ώστε να εξοικειωθεί με τους συγκεκριμένους ήχους. Έτσι όταν θα κλαίει το δικό σας μωρό δεν θα έχετε ένα σκυλί που θα τρέχει πανικόβλητο και δεν θα ξέρει πώς να αντιμετωπίσει τον καινούργιο «συναγερμό» του σπιτιού.

Η αγκαλιά και ο θηλασμός είναι επίσης ένα μεγάλο κομμάτι που πρέπει να εξοικειώνονται όλοι οι σκύλοι. Για πολλά σκυλάκια η αγκαλιά είναι επιθετική κίνηση, και αντιδρούν σε αυτή. Πολλοί είναι οι κηδεμόνες σκύλων που μου λένε ότι ο σκύλος τους δεν τους αφήνει να αγκαλιαστούν. Έχετε σκεφτεί ποτέ το γιατί;

Και ήρθε η μέρα που το μωρό υπάρχει επιτέλους και είναι έτοιμο να έρθει από το μαιευτήριο. Όλοι είναι προετοιμασμένοι για να το γνωρίσουν και να το καλωσορίσουν. Οι σκύλοι της οικογένειας θα πρέπει να συμμετέχουν σε αυτή την τόσο γλυκιά και συγκινητική άφιξη. Οι πρώτες στιγμές που θα μπει το βρέφος στο σπίτι είναι ιδιαίτερα καθοριστικές για την σχέση σκύλου- μωρού. Θα πρέπει η είσοδος νέου μέλους στην οικογένεια να συνδυαστεί πολύ θετικά και ήρεμα από τον σκύλο σας!

Όταν επιστρέψετε στο σπίτι, από το μαιευτήριο, με το μωρό σας, το ζωάκι σας, λόγω της πολυήμερης απουσίας σας θα αντιδράσει με έντονες χαρές, και θα θέλει να πηδήξει πάνω σας, διότι του λείψατε. Σ' αυτό το σημείο κάποιος άλλος θα πρέπει να κρατάει το μωρό σας. Είναι επίσης η πιο ακατάλληλη στιγμή για να συστήσετε το νέο μέλος της οικογένειας στο ζωάκι σας. Αφού ανταποδώσετε στο ζώο σας τον ενθουσιασμό της επιστροφής σας στο σπίτι, θα πρέπει να περιμένετε, ίσως αρκετή ώρα, μέχρι το ζωάκι να ηρεμήσει, για να επιχειρήσετε την πρώτη επαφή. Στο ζώο πρέπει να του επιτρέπεται να μυρίσει και να εξερευνήσει το παιδάκι. Αν το ζώο είναι πολύ επιφυλακτικό, θα πρέπει να του μιλάτε και να το ενθαρρύνετε να μυρίσει το μωρό. Δεν πρέπει να κρατάτε το μωρό μπροστά στο ζώο

Σε οποιαδήποτε περίπτωση ο ερχομός του βρέφους δεν θα πρέπει να ανατρέπει (τουλάχιστον σε μεγάλο ποσοστό) την καθημερινότητα ενός σκύλου. Η ενασχόληση μαζί του θα πρέπει να είναι τακτική και μετά τη γέννηση του μωρού. Οι βόλτες και το παιχνίδι δεν θα πρέπει να κοπούν ώστε να μην αισθανθεί την άφιξη του νέου μέλλους της οικογένειας ως μια αρνητική συνέπεια γι' αυτόν. Κάτι τέτοιο σίγουρα θα χαλάσει τη σχέση σκύλου- υπόλοιπης οικογένειας, και θα δημιουργήσει πιθανόν αρκετές ανεπιθύμητες συμπεριφορές.

 

6/12/12