Έξω βρέχει? Πως να παίξετε μέσα στο σπίτι με τον σκύλο σας!

rainydayΑλήθεια, εσείς θα αφήνατε το πάπλωμα και το χουζούρι σας για να πάτε έξω;

Κάπως έτσι λειτουργεί και για το σκύλο, που ειδικά τις βροχερές μέρες πολλά σιχαίνονται να πατήσουν κάτω ή ενοχλούνται όταν βραχεί το τρίχωμά τους. Αυτό συμβαίνει με την πάροδο των χρόνων στην προσπάθεια των ανθρώπων να εξανθρωπίσουν τα ζώα.
 Ξεπεράστε τα εμπόδια του κακού καιρού μετατρέποντας το σπίτι σας σε αυτοσχέδιο στίβο ατζίλιτυ. Έτσι και εσείς θα παραμείνετε ζεστοί και ο σκύλος σας χορτάτος από παιχνίδι.

 Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικές δραστηριότητες για παιδιά και σκύλους για μέσα στο σπίτι. Η ιδέα είναι να προσφέρουμε στα παιδιά την ευκαιρία να εκπαιδεύσουν τον σκύλο τους μέσα από απλούς τρόπους διασκέδασης. Μπορείτε κι εσείς να σκαρφιστείτε διάφορα παιχνίδια για αξέχαστες στιγμές παιχνιδιού, διασκέδασης και μάθησης.

Βρες το μονοπάτι με τις λιχουδιές (Πρόκειται για ένα εύκολο και διασκεδαστικό παιχνίδι.)
Δώστε στο παιδί σας ένα μικρό μπολ με λιχουδιές και ζητήστε του να φτιάξει ένα μονοπάτι (διαδρομή) από αυτές μέσα στο σπίτι. Η κάθε λιχουδιά θα πρέπει να απέχει μισό μέτρο από την άλλη.
Εσείς κρατήστε ή περιορίστε τον σκύλο σε κάποιο άλλο σημείο του σπιτιού μέχρι το μονοπάτι να στρωθεί.
Όταν πλέον όλα είναι έτοιμα φέρτε το σκύλο στον χώρο με το λουρί και πείτε στο παιδί σας να του ζητήσει να κάτσει έπειτα ελευθερώστε τον και αφήστε τον να βρει τις λιχουδιές.
Τα παιδιά θα πρέπει να ακολουθούν τον σκύλο και να τον επαινούν για κάθε λιχουδιά που βρίσκει.

 

Λοκατζής ή καταδρομέας (για μικρόσωμους ή μεσαίου μεγέθους σκύλους)
Δώστε στο παιδί σας λιχουδιές και ζητήστε του να φτιάξει αυτή την φορά ένα μονοπάτι (διαδρομή) κάτω από την τραπεζαρία ή το τραπέζι του σαλονιού σας (εάν γίνει στην τραπεζαρία καλό θα ήταν να απομακρυνθούν οι καρέκλες προς αποφυγή ατυχήματος).
Το παιδί θα πρέπει να σχηματίσει το μονοπάτι με τις λιχουδιές μπαίνοντας από την μια άκρη του τραπεζιού και βγαίνοντας από την άλλη έρποντας.


Φέρτε τον σκύλο κοντά στο τραπέζι (όπως περιγράφετε και παραπάνω) και αφήστε τον να βρει τις λιχουδιές.
Τα παιδία δεν τον ακολουθούν αλλά τον επαινούν για κάθε λιχουδιά που βρίσκει. Αν ο σκύλος έχει μάθει το έρπειν μπορεί το παιδί σας να το χρησιμοποιήσει ως εντολή αφού πρώτα τον καθοδηγήσει εάν θέλετε να του το μάθει παίζοντας τότε το τραπέζι του σαλονιού θα είναι περισσότερο χρήσιμο.

 

Σκύλος Μπόουλινγκ
Αδειάστε 2 πλαστικά μπουκάλια 2λιτρα ή λίτρου και ζητήστε από το παιδιά να τα τοποθετήσουν στον διάδρομο του σπιτιού (στο κέντρο αλλά όχι κολλητά).
Τα παιδιά θα πρέπει να πάνε από την μια άκρη των μπουκαλιών και ο σκύλος από την άλλη.
Δώστε στα παιδιά λιχουδιές και ζητήστε από το ένα παιδί να καλέσει τον σκύλο απλώνοντας το χέρι του με την λιχουδιά έτσι ώστε να την δει ο σκύλος (το κάθε παιδί καλεί τον σκύλο με την σειρά που θα έχετε ορίσει εσείς και για μία μόνο διαδρομή έπειτα επαναλαμβάνετε με το άλλο παιδί).
Κρατήστε τον σκύλο με το λουρί και ελευθερώστε τον όταν το παιδί τον καλέσει μόλις ο σκύλος πάει στο παιδί τρώει την λιχουδιά που του πρόσφερε.
Το παιχνίδι συνεχίζετε με το άλλο παιδί αφού πρώτα τοποθετήσουν τα μπουκάλια στην σωστή τους θέση εάν έχουν πέσει και εσείς κρατήσετε τον σκύλο.
Στο τέλος του παιχνιδιού νικητής αναδεικνύετε όποιος έχει ρίξει πιο πολλές φορές τα μπουκάλια.

 

Τραμπάλα
Τοποθετήστε στο πάτωμα ένα κομμάτι ξύλου κόντρα πλακέ ανάλογο με το μέγεθος του σκύλου.
Ζητήστε από το παιδί να κρατήσει μια λιχουδιά στο χέρι του (δόλωμα) προσπαθώντας να καθοδηγήσει τον σκύλο επάνω στην σανίδα, δηλαδή να ανέβει από την μία μεριά και να κατέβει από την άλλη.
Όταν σκύλος περάσει επάνω από την σανίδα ελευθερώνει το παιδί την λιχουδιά από το χέρι του.
Σε περίπτωση που ο σκύλος είναι διστακτικός αρχικά ανταμείβει το παιδί τον σκύλο ακόμη και αν βρεθεί με το ένα του πόδι επάνω, μετά από κάποιες επαναλήψεις και αφού ο σκύλος δείχνει χαλαρός δυσκολεύουμε το παιχνίδι.
Αφού πλέον ο σκύλος ανεβοκατεβαίνει άνετα από την σανίδα υπό την καθοδήγηση του παιδιού μπορείτε να τοποθετήσετε κάτω από την σανίδα ένα κοντάρι σκούπας ή ένα βιβλίο για να μεταμορφωθεί πλέον η σανίδα σε τραμπάλα!
Το παιχνίδι συνεχίζετε με τον παραπάνω τρόπο.

 

Κρυφτό
Δώστε στα παιδία από ένα μικρό μπολ με λιχουδιές σε ίση ποσότητα. Πείτε στο ένα απ' τα παιδιά να πάει να «κρυφτεί» στην κουζίνα, για αρχή το παιδί δεν θα κρυφτεί πραγματικά αλλά θα σταθεί στο κέντρο της κουζίνας και θα καλέσει τον σκύλο.
Καθώς ο σκύλος θα πάει στην κουζίνα στείλτε το άλλο παιδί να κάνει ακριβώς το ίδιο στην τραπεζαρία.
Ο σκύλος όταν βρίσκει το παιδί θα κερδίζει μια λιχουδιά από το μπολ.
Στην συνέχεια το παιχνίδι δυσκολεύει ζητώντας το παιδί από τον σκύλο κάθε φορά που το βρίσκει να κάτσει και έπειτα να πάρει την λιχουδιά. Όσο το ένα παιδί κρατάει απασχολημένο το σκύλο το άλλο πάει να κρυφτεί.
Έπειτα το παιδί που ήταν στο σαλόνι πάει με τον σκύλο προς την κουζίνα το παιδί που ήταν στην κουζίνα χωρίς να το καταλάβουν πάει και κρύβετε στο σαλόνι και καλεί πλέον απ' την νέα του κρυψώνα τον σκύλο. Ενώ ο σκύλος ψάχνει το παιδί που έχει κρυφτεί στο σαλόνι το άλλο παιδί επιλέγει ένα άλλο σημείο του σπιτιού.
Όταν πλέον ο σκύλος δείχνει να έχει αντιληφθεί πως παίζετε το κρυφτό μπορούν τα παιδιά να το κάνουν ποιο πολύπλοκο με το να κρύβονται σε ασυνήθιστα μέρη ή πίσω από κλειστές πόρτες.
Το παιχνίδι τελειώνει όταν τελειώσουν και οι λιχουδιές απ' τα φλιτζάνια ...όλοι μαζί μπορείτε να ξεκουραστείτε απολαμβάνοντας μια αγαπημένη λιχουδιά!

 

Θυμηθείτε

Να χρησιμοποιείτε πολλές νόστιμες λιχουδιές για να κάνετε το παιχνίδι διασκεδαστικό για σκύλο και παιδί.

Δεν επιτρέπεται εσείς ή το παιδί να σπρώξετε ή να τραβήξετε τον σκύλο για να κάνει κάτι.

Αν ο σκύλος δείχνει σύγχυση, άγχος, διστακτικότητα ή φόβο βρείτε τρόπους να κάνετε το παιχνίδι πιο εύκολο ή σταματήστε δοκιμάζοντας πάλι αργότερα εάν ο σκύλος δείχνει κουρασμένος.

Παρακολουθείτε για σημάδια απογοήτευσης στο παιδί ή τον σκύλο και επεμβείτε διακριτικά για να βοηθήσετε.

Επιλέξτε ένα παιχνίδι την φορά για να αποφύγετε το ενδεχόμενο να μπερδευτεί ο σκύλος.

Σύντομα και ευχάριστα διαστήματα παιχνιδιού.Αν ο σκύλος δεν γνωρίζει βασικές εντολές όπως κάτσε, ξάπλα κλπ. μην τα ζητάτε. Τα παραπάνω παιχνίδια μπορούν να διαμορφωθούν ανάλογα τον σκύλο, τα παιδιά ή τον χώρο και τα αντικείμενα του σπιτιού σας.

Η συμμετοχή η δική σας είναι απαραίτητη για να κυλίσει το παιχνίδι ομαλά.

 

 

Πηγή : dogsheaven.gr

 

6/1/13