Πως να προστατεύσετε τα ζωάκια σας τον χειμώνα.

27c3c1312b5533a9eb491b944b29de64

Είστε πιθανώς ήδη ενήμεροι για τους κινδύνους που υπάρχουν όταν έχει καύσωνα και αφήνετε τα κατοικίδιά σας στο αυτοκίνητο, αλλά ξέρατε ότι και το πολύ κρύο δημιουργεί επίσης σοβαρές απειλές για την υγεία τους;

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να κρατήσει τα κατοικίδια ζώα σας ασφαλή κατά τη διάρκεια του κρύου χειμώνα:

Σωστή προετοιμασία για τον χειμώνα: Εκκρεμούν προληπτικές εξετάσεις του κατοικιδίου σας; Ο κρύος καιρός μπορεί να επιδεινώσει κάποιες ιατρικές παθήσεις όπως η αρθρίτιδα. Το κατοικίδιο ζώο σας θα πρέπει να εξετάζεται από κτηνίατρο, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, και είναι μια πολύ καλή στιγμή για να βεβαιωθείτε ότι είναι έτοιμο και υγειή για τον χειμώνα που έρχεται.

Να γνωρίζεται τα όρια: Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, η ανοχή της χαμηλής θερμοκρασίας μπορεί να διαφέρει από κατοικίδιο σε κατοικίδιο με βάση την γούνα, το σωματικό λίπος, το επίπεδο δραστηριότητας, και την υγεία του. Να είστε ενήμεροι για την ανοχή του κατοικίδιου ζώου σας στο κρύο, και να προσαρμοστείτε αναλόγως. Θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα να μειώσετε τις μεγάλες βόλτες του σκύλου σας στον πολύ κρύο καιρό για να προστατεύσετε όχι μόνο την δική του υγεία αλλά και την δική σας. Τα ζώα με αρθριτικά προβλήματα και τα ηλικιωμένα μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στο περπάτημα σε χιόνι και πάγο και μπορεί να είναι πιο επιρρεπή σε ολίσθηση και πτώση. Τα μακρύτριχα ζώα ή με παχύ τρίχωμα τείνουν να είναι πιο ανεκτικά στο κρύο, αλλά εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο. Τα κοντότριχα ζώα αισθάνονται το κρύο πιο γρήγορα, επειδή έχουν λιγότερη προστασία, και τα ζώα με κοντά πόδια αισθάνονται το κρύο γρηγορότερα επειδή η κοιλιά και το σώμα τους είναι πιο πιθανό να έρθουν σε επαφή με το κρύο δάπεδο ή το χιόνι. Ζώα με διαβήτη, καρδιακή νόσο, νεφρική νόσο, ή ορμονικές ανισορροπίες (όπως η νόσος του Cushing) μπορεί να δυσκολεύονται να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους και μπορεί να είναι πιο επιρρεπή σε προβλήματα από ακραίες θερμοκρασίες. Το ίδιο ισχύει και για τα πολύ νεαρά και τα πολύ ηλικωμένα κατοικίδια ζώα. Εάν χρειάζεστε βοήθεια για τον καθορισμό ορίων θερμοκρασίας του κατοικίδιου ζώου σας, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Παρέχετε επιλογές: Ακριβώς όπως και εσείς, τα κατοικίδια ζώα προτιμούν άνετους χώρους ύπνου και μπορεί να αλλάξουν τη θέση τους με βάση τις ανάγκες τους για περισσότερο ή λιγότερο ζεστασιά. Δώστε τους μερικές ασφαλείς επιλογές για να τους επιτρέψετε να προσαρμοστούν στις ανάγκες τους.

Εσωτερικός χώρος: Οι γάτες και οι σκύλοι καλό θα ήταν να μπορούν να μείνουν σε εσωτερικό χώρο ή σε χώρο προστατευμένο από το κρύο κατά τη περίοδο που η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή. Υπάρχει μια κοινή πεποίθηση ότι οι σκύλοι και οι γάτες είναι πιο ανθεκτικά από τους ανθρώπους στο κρύο καιρό λόγω της γούνας τους, αλλά αυτό είναι αναληθές. Όπως και οι άνθρωποι, οι γάτες και τα σκυλιά είναι επιρρεπείς σε κρυοπαγήματα και υποθερμία και θα πρέπει να μπορούν να προστατευθούν. Οι μακρύτριχες ή με παχύ τρίχωμα φυλές σκύλων, όπως τα huskies και άλλα σκυλιά που εκτρέφονται για ψυχρότερα κλίματα, είναι πιο ανεκτικοί στον παγετό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφεθεί έξω για μεγάλο χρονικό διάστημα.

firs snow on nose by wolf dog d5lm2h6Αυτοκίνητο ελκυστικό και επικίνδυνο: Ένας ζεστός κινητήρας αυτοκινήτου μπορεί να είναι μια ελκυστική πηγή θερμότητας για τις  γάτες, αλλά είναι θανατηφόρα. Πριν ανάψετε την μηχανή, ελέγξτε κάτω από το αυτοκίνητό σας και κορνάρετε για να ενθαρρύνετε τα ζώα που πιθανών βρίσκονται στην μηχανή να την εγκαταλείψουν.

Ελέγξτε τις πατούσες: Ελέγχετε τις πατούσες του σκύλου σας συχνά για σημάδια αλλοίωσης λόγω του κρύου καιρού, όπως σκασμένα πέλματα ή κάποια μικρή αιμορραγία. Κατά τη διάρκεια της βόλτας, μια ξαφνική χωλότητα μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό ή μπορεί να οφείλεται σε συσσώρευση πάγου μεταξύ των δακτύλων. Για να μειώσετε την πιθανότητα συσσώρευσης πάγου στις πατούσες μπορείτε να κουρεύετε το τρίχωμα ανάμεσα στα δάκτυλα του σκύλου σας.

Επιλογή ρουχισμού: Αν ο σκύλος σας έχει κοντότριχη γούνα ή φαίνεται να ενοχλείται από το κρύο, μπορείτε να επιλέξετε να του φορέσετε ένα πουλόβερ ή ένα παλτό. Κάθε φορά που ο σκύλος σας βγαίνει έξω το ρούχο του θα πρέπει να είναι στεγνό. Ένα βρεγμένο ρούχο θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Μερικοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων χρησιμοποιούν επίσης μποτάκια για να προστατεύσουν τα πόδια του σκυλιού τους.

Σκουπίστε τα: Κατά τη διάρκεια βόλτες, τα πόδια και η κοιλιά του σκύλου σας μπορεί να βραχεί. Όταν γυρίσετε, σκουπίστε τα ή αν τα πλένετε να τα στεγνώνετε καλά.

Περιλαίμιο και microchip: Πολλά κατοικίδια ζώα χάνονται το χειμώνα επειδή το χιόνι και ο πάγος μπορεί να κρύψουν αναγνωρίσιμες μυρωδιές που θα μπορούσαν κανονικά να βοηθήσουν το κατοικίδιο ζώο σας να βρει το δρόμο του πίσω στο σπίτι. Βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιο ζώο σας έχει κολάρο με ταυτότητα που φέρει πληροφορίες επικοινωνίας. Σε περίπτωση που το κολλάρο χαθεί (καθόλου σπάνιο) το microchip(υποχρεωτικό βάση νόμου) που είναι τοποθετημένο από τον κτηνίατρό σας, με καταχωρημένα τα στοιχεία τα δικά σας και του ζώου σας, είναι ο πιο ασφαλείς τρόπος για να επιστρέψει το κατοικίδιο στο σπίτι του.

Άσκοπες μετακινήσεις: Η πολύ ζέστη στην καμπίνα του αυτοκίνητου είναι μια γνωστή απειλή για τα κατοικίδια ζώα, αλλά και το πολύ κρύο ενέχει επίσης σημαντικό κίνδυνο για την υγεία του. Γνωρίζετε πόσο γρήγορα μπορεί ένα αυτοκίνητο να κρυώσει σε ψυχρό καιρό; Γίνεται σαν ψυγείο. Κατοικίδια ζώα που είναι νεαρά, γέρικα, άρρωστα, ή πολύ αδύνατα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο κρύο περιβάλλον και δεν πρέπει να μένουν στο αυτοκίνητα όταν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμήλη. Περιορίστε τις μετακινήσεις του ζώου σας με το  αυτοκινήτο μόνο σε ότι είναι αναγκαίο, και μην το αφήνετε μόνο του στο όχημα.

Προστατευτικά μέτρα: Το πιθανότερο είναι το κατοικίδιο ζώο σας να περνάει περισσότερο χρόνο στο εσωτερικό του σπιτιού κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οπότε είναι μια καλή στιγμή για να βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας είναι κατάλληλο. Αν χρησιμοποιήτε θερμάστρες χώρου, μην αφήνετε μόνο του το ζώο σας γιατί μπορεί να καεί ή να την αναποδογυρίσει. Εάν έχετε κάποιο πουλί, βεβαιωθείτε ότι το κλουβί του είναι μακριά από ρεύματα.

Παροχή καταφυγίου: Δεν συνιστούμε την παραμονή του κατοικίδιου ζώου σας έξω στον παγετό για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά αν δεν είστε σε θέση να κρατήσετε το κατοικίδιό σας μέσα στο σπίτι κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού, πρέπει να του παρέχετε ένα καταφύγιο ενάντια στον αέρα και το κρύο. Βεβαιωθείτε ότι έχει απεριόριστη πρόσβαση σε φρέσκο, μη παγωμένο νερό (αλλάζοντας το νερό συχνά), ότι το δάπεδο είναι μακριά από το έδαφος (για να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια θερμότητας στο έδαφος) και ότι το κρεβάτι του είναι παχύ και στεγνό. Η πόρτα στο καταφύγιο πρέπει να μην τοποθετείται κόντρα στον αέρα. Μην χρησιμοποιήτε τεχνιτούς τρόπους θερμότητας λόγω του κινδύνου εγκαυμάτων ή πυρκαγιάς.

pb 101217 snow dog eg.photoblog900Αναγνωρίστε τα συμπτώματα: Εάν το κατοικίδιο ζώο σας κλαψούριζει, έχει ρίγος, φαίνεται ανήσυχο, επιβραδύνει ή να σταματάει να κινείται, φαίνεται αδύναμο, ή αρχίζει να ψάχνει για ζεστά μέρη, να το βάλετε άμεσα μέσα στο σπίτι γιατί είναι πιθανό να είναι συμπτώματα υποθερμίας. Τα κρυοπαγήματα είναι πιο δύσκολο να ανιχνευθούν, και το πιο πιθανό είναι να τα δείτε αφού έχουν γίνει. Αν υποψιάζεστε ότι το κατοικίδιο ζώο σας έχει υποθερμία ή κρυοπαγήματα, συμβουλευθείτε τον κτηνίατρό σας αμέσως.

Σωστή διατροφή: Κρατήστε το κατοικίδιο ζώο σας σε ένα υγιές βάρος κατά τη χειμερινή περίοδο. Μερικοί ιδιοκτήτες θεωρούν ότι το λιγοστό επιπλέον βάρος δίνει στο κατοικίδιο ζώο τους κάποια επιπλέον προστασία από το κρύο, αλλά οι κίνδυνοι που συνδέονται με την αύξηση βάρους είναι περισσότεροι από τα ωφέλει. Στα ζώα που ζουν σε εξωτερικό χώρο πρέπει η διατροφή να έχει περισσότερες θερμίδες στη διάρκεια του χειμώνα, για να παράγει το σώμα τους αρκετή θερμότητα και ενέργεια για να τα κρατήσει ζεστά. Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας σχετικά με τις διατροφικές ανάγκες του κατοικίδιου ζώου σας κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού.

Πηγή : AVMA