Σαν τον σκύλο με την γάτα...

dog and_cat_friends2

Καταρχήν, τόσο ο σκύλος όσο και η γάτα είναι κυνηγοί από τη φύση τους. Έτσι, ένας σκύλος που θα δει μια γάτα και ειδικά μικρόσωμη τότε είναι φυσιολογικό να αρχίσει να την κυνηγά. Από την άλλη πλευρά και οι γάτες βλέπουν τους σκύλους σαν θηρευτές και λόγω του ότι συνήθως έχουν μεγαλύτερο μέγεθος από εκείνες, φοβούνται.

Γενικά οι γάτες, όταν θέλουν να απειλήσουν τους σκύλους, σηκώνουν τις τρίχες τους και κάνουν εκείνο το χαρακτηριστικό σφύριγμα. Μερικές φορές μπορεί να χαστουκίσουν το σκύλο. Το πρόβλημα είναι όταν η γάτα φοβηθεί και τρέξει να φύγει. Αυτό ξυπνάει στο σκύλο το ένστικτο του κυνηγού και μπορεί να δαγκώσει τη γάτα.

 

 

 

 Όταν τα δύο τετράποδα ζουν στο ίδιο σπίτι τότε τα αμυντικά ένστικτα ξυπνούν και θέλουν να δηλώσουν την παρουσία τους με διαχωρισμό συγκεκριμένων «ορίων». Οι γάτες γρυλίζουν και ανατριχιάζουν μόλις ένας σκύλος περάσει στο «έδαφος τους». Οι σκύλοι γαβγίζουν και γίνονται επιθετικοί αντίστοιχα. Και οι δύο μεριές μαρκάρουν την περιοχή τους με την ούρηση ή την αφόδευση, πράγμα που είναι αναποτελεσμα-τικός τρόπος και το μόνο που επιτυγχάνουν είναι την προσοχή σας με άσχημο τρόπο.

 

 

Οταν φέρετε το νέο ζωάκι στο σπίτι, βάλτε το σε ένα μόνο δωμάτιο.Δώστε τη δυνατότητα στο ζώο που έχετε ήδη στο σπίτι να πλησιάσει και να δεί το νέο μέλος της οικογένειας. Για μερικές εβδομάδες μην τα αφήσετε χωρίς επιτήρηση διότι θα δημιουργηθεί ένταση, φόβος ή επιθετικότητα.  Βάλτε τα στο ίδιο δωμάτιο, μακριά το ένα απο το άλλο και παρατηρήστε τα. Προσπαθήστε με λιχουδιές να τους αποσπάσετε την προσοχή και να τις συνδυάσουν το ένα την παρουσία του άλλου. Καλό θα ήταν να τα επιβραβεύετε κάθε φορά που συμπεριφέρονται όπως εσείς θέλετε. Μπορείτε ακόμη να βάλετε κάτι που έχει τη μυρωδιά της γάτας στο μέρος που κοιμάται ο σκύλος ώστε να συνηθίσει και να εξοικοιωθεί με τη μυρωδιά της!

 

Με τον καιρό μπορεί τελικά  να ανέχονται να είναι στον ίδιο χώρο. Εάν είστε τυχεροί μπορεί και να γίνουν φίλοι μεταξύ τους. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε και λίγο την κρίση σας για να αξιολογήσετε μερικές καταστάσεις. Βέβαια δεν είναι εύκολο να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο και ειδικά όταν λείπετε,είναι προτιμότερο να υπάρχουν χωριστοί χώροι για το κάθε ζωάκι ώστε να απομονώνεται το ένα από το άλλο.  Να κρατάτε ισορροπίες στην ενασχόληση και στη συμπεριφορά σας απέναντι στο καθένα και ο κίνδυνος για προβλήματα θα μειωθεί αισθητά.

 

 

21/10/2013