Ναυσικά Βασιλειάδου : Pet Photographer

-Πότε είχ13447 442944502931_685973_nες την πρώτη επαφή με την φωτογραφία και γιατί σε κέρδισε αυτή η μορφή τέχνης?

Πρώτη φορά ασχολήθηκα με τη φωτογραφία σαν τέχνη και τεχνική αφού πέρασα στο ΤΕΙ. Πριν από αυτό ζωγράφιζα και γενικά ήμουν πάντα δημιουργική, αλλά τη φωτογραφία δεν την είχα "πιάσει" ποτέ. Ερωτεύτηκα την εκτύπωση φωτογραφιών στο σκοτεινό θάλαμο (πράγμα που δεν το βρίσκεις πια) και κόλλησα.

-Ποιά θέματα προσεγγίζεις με τον φακό σου και ποιο είναι το αγαπημένο σου?

Επειδή η φωτογραφία δεν είναι μόνο χόμπι για μένα, αλλά και επάγγελμα, έπρεπε να βρω μια θεματολογία που να με ευχαριστεί. Δε μπορούσα ποτέ να φανταστώ τον εαυτό μου να φωτογραφίζει μόδα παρόλο που πέρασα κι από κει. Έχω τη χαρά να δουλεύω χρόνια σε περιοδικά ειδικού τύπου, και συνδυάζω δύο μεγάλες μου αγάπες, την αυτοκίνηση και τη φωτογραφία. Επίσης φωτογραφίζω ζώα, κατοικίδια κυρίως και φυσικά άλογα, που είναι η τρίτη μεγάλη μου αγάπη. Γενικά δουλεύω σε τομείς που με κάνουν ευτυχισμένη.

-Η φωτογράφιση των ζώων είναι δύσκολη?

Δεν είναι πιο δύσκολη από τη φωτογράφηση ανθρώπων. Μη νομίζετε πως επειδή μ' έναν άνθρωπο μπορείς να συνεννοηθείς με λέξεις, θα σου κάνει τα πράγματα πιο εύκολα. Ούτε ότι θα έχει περισσότερη υπομονή ένας άνθρωπος να ποζάρει μέχρι να βγάλεις εσύ τη λήψη που σε ικανοποιεί. Οπότε όχι, δε θεωρώ πως η φωτογράφηση ζώων είναι δύσκολη. Θέλει πολύ υπομονή, και υπάρχουν φορές που μπορεί να μη βγει η λήψη με την πρώτη και να χρειαστεί να επαναλάβεις τη διαδικασία μετά από ένα διάστημα.

-Πως κάνεις τα ζώα να ποζάρουν?

Όλα τα ζώα χαλαρώνουν περισσότερο όταν βρίσκονται στο χώρο τους και φυσικά όταν στη φωτογράφηση συμμετέχει ο ιδιοκτήτης του ή/και ο εκπαιδευτής τους. Είναι ένα είδος φωτογράφησης που δε μπορείς να κάνεις χωρίς βοήθεια. Υπάρχουν ζώα που για κάποιον περίεργο λόγο στήνονται από μόνα τους και μάλιστα μένουν στην πόζα για αρκετή ώρα δίνοντάς μου την ευκαιρία να βγάλω γρήγορα τη φωτογραφία που θέλω, και άλλα που "δεν το' χουν" και πρέπει να δουλέψεις την πόζα με ανταλλάγματα (μπισκότα κτλ) βάζοντας τα πόδια εκεί που θες, κρατώντας τη λιχουδιά εκεί που θες να κοιτάζει το ζώο κτλ. Οι γάτες είναι άλλη περίπτωση, ποζάρουν ακόμα κι όταν δεν ποζάρουν!!!

1377158 10152030493687932_1930462320_n-Ποιό είναι το αγαπημένο σου ζώο για φωτογράφιση?

Θα παραδεχτώ ότι παρόλο που λατρεύω όλα τα ζώα, το αγαπημένο μου είναι το άλογο. Έχω μια περίεργη πεποίθηση πως το άλογο και ο σκύλος, ανήκουν σε μια διαφορετική κατηγορία, που βρίσκεται ανάμεσα στα υπόλοιπα ζώα και στον άνθρωπο. Το άλογο είναι αστείρευτη πηγή έμπνευσης. Από τα μάτια του, μέχρι το μυώδες σώμα του.

-Πώς λειτουργεί σαν επάγγελμα η φωτογράφιση ζώων?

Όταν κάποιος αποφασίσει ότι θέλει να έχει επαγγελματικές φωτογραφίες από το κατοικίδιό του για οποιοδήποτε σκοπό (αναμνηστικές, διαφημιστικές, κλπ) κανονίζουμε μία συνάντηση να γνωριστούμε και να αποφασίσουμε μαζί τι είδους φωτογράφιση θα κάνουμε, το μέρος που θα γίνει και τον σκοπό της. Είναι πολύ σημαντικό να έρθω σε επαφή με το ζώο πριν την φωτογράφηση γιατί ο χαρακτήρας του είναι αυτό που θα με εμπνεύσει ως προς το concept της. Παράδειγμα, ένα σκυλάκι συντροφιάς θα φωτογραφηθεί μέσα στο σπίτι συνήθως, σε αντίθεση με ένα αθλητικό σκυλάκι που θα το αφήσεις ελεύθερο στην ύπαιθρο για να αναδείξεις τις ικανότητές του. Το ίδιο ισχύει και για τα άλογα, σ' ένα άλογο dressage θέλεις να αναδείξεις την χάρη των βηματισμών του, ενώ σε ένα άλογο υπερπήδησης εμποδίων πρέπει να βγάλεις μια άλλη δυναμική.

-Ποιό είναι το πιο αστείο ή τρελό που σου έχει συμβεί σε μια φωτογράφιση ενός ζώου?juffuf

Το πιο αστείο ήταν που είχαμε ένα άλογο, τον είχαμε πλύνει ήταν καθαρός και χτενισμένος, γυάλιζε και άστραφτε για τη φωτογράφηση, μπαίνουμε στο στίβο και μέχρι να συνεννοηθούμε με τον ιδιοκτήτη τι και πως, το άλογο έχει γονατίσει έχει ξαπλώσει και έχει αρχίσει να κυλιέται στην άμμο... Γελάσαμε πολύ, αλλά φωτογράφηση δεν έγινε!

-Πόσο δύσκολο είναι να είσαι φωτογράφος στην Ελλάδα σήμερα?

Χαχαχα! Πάντα το να κάνεις μια τέχνη επάγγελμα είναι πρόκληση. Πρέπει καθημερινά ν' αποδεικνύεις μέσα από ΚΑΘΕ σου φωτογραφία τους λόγους που κάποιος θα σε προτιμήσει για να του κάνεις τη δουλειά και να μην πάρει απλά τον ξάδερφό του που "ασχολείται με τη φωτογραφία". Πάρε σαν παράδειγμα τη μαγειρική. Όλοι μαγειρεύουμε για να φάμε, αυτό δε μας κάνει αυτόματα Σεφ... Το γεγονός επίσης ότι η φωτογραφία είναι ένα ορθάνοιχτο επάγγελμα που δε χρειάζεται να το σπουδάσεις για να το εξασκήσεις, έχει ως αποτέλεσμα να περιτριγυριζόμαστε από "φωτογράφους" με πολύ στείρες γνώσεις όσον αφορά τις τεχνικές, τους κανόνες και την ιστορία της φωτογραφίας. Όπως σε όλες τις τέχνες, το ταλέντο είναι μία παράμετρος...

-Στο επάγγελμα του φωτογράφου υπάρχουν εξειδικεύσεις ή όλοι τα κάνουν όλα?

Θεωρητικά υπάρχουν και καλό είναι να υπάρχει ένας διαχωρισμός για να ξέρει ο πελάτης που να στραφεί. Τώρα, στην Ελλάδα του σήμερα όλοι ξέρουμε πως δεν μπορείς να ζήσεις αν περιοριστείς σε έναν τομέα και πρέπει να μαθαίνεις να εξασκείς και άλλες πρακτικές. Και εγώ, ρομαντικά, πολύ θα ήθελα να φωτογραφίζω μόνο αυτοκίνητα και ζώα, αλλά επειδή μου έχει ζητηθεί να αναλάβω δουλειές με άλλο αντικείμενο (κόσμημα, μόδα, διαφήμιση, γάμους, βαφτίσεις, εκδηλώσεις) χρειάστηκε να επεκτείνω τις γνώσεις μου και τις τεχνικές μου και προς αυτούς τους τομείς. Στο εξωτερικό τα πράγματα είναι πιο διαχωρισμένα, δηλαδή, όταν κάποιος επιλέξει την αρχιτεκτονική φωτογραφία, όλες του οι γνώσεις σε θεωρεία και τεχνική αφορούν αυτό το είδος φωτογράφισης και φυσικά επενδύει σε εξοπλισμό αποκλειστικά γι αυτό το είδος. Αυτό είναι πραγματική ευλογία για έναν καλλιτέχνη που επιλέγει να βιοποριστεί από την τέχνη του, το να ξέρεις πως θα μπορείς πάντα να δουλεύεις αποκλειστικά στον τομέα που διάλεξες και που αγαπάς περισσότερο. Γιατί σ' αυτόν τον τομέα θα αποδίδεις και καλύτερα.

NAU 0930-Η εξέλιξη σου στην φωτογραφία έγινε μέσα από την εμπειρία ή μέσα από ένα εργαστήρι (σχολή) και τελικά ποιό είναι το πιο σημαντικό?

Και τα δύο είναι σημαντικά. Δε γίνεται το ένα χωρίς το άλλο. Σπούδασα και αποφοίτησα από το ΤΕΙ Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών Αθήνας. Πιστεύω πως όταν κάποιος θέλει να γίνει επαγγελματίας σε κάτι, πρέπει να εκπαιδευτεί σ' αυτό. Δε διαχωρίζω τις δημόσιες σχολές από τις ιδιωτικές, ίσα-ίσα που ξέρω από πρώτο χέρι πόσο υστερούν τα ΤΕΙ σε κάποια πράγματα, ούτε πιστεύω πως ένας άνθρωπος αυτοδίδακτος δε μπορεί να γίνει εξαιρετικός επαγγελματίας. Εκπαίδευση μπορείς να πάρεις κι από τον πατέρα σου αν η δουλειά σου είναι κατά μεγάλο ποσοστό τεχνική όπως η φωτογραφία, όμως πρέπει να δίνουμε βάρος και στις θεωρητικές γνώσεις. Και φυσικά να μη σταματάμε ποτέ να μαθαίνουμε πράγματα, ν' αναζητάμε νέες ιδέες και τεχνικές για να εξελισσόμαστε. Δεν αρκεί το ταλέντο, χωρίς διάβασμα και ψάξιμο, το ταλέντο κάποια στιγμή θα "σ' αφήσει".

-Δουλεύεις κάποιο συγκεκριμένο project αυτό τον καιρό?10c

Αυτό τον καιρό δουλεύω 2 project με ζώα, το ένα λέγεται "Dogs and my shoes». Αυτό προέκυψε σαν ιδέα σε άλλες φωτογραφήσεις μου, που συναντούσα αδέσποτα σκυλιά τα οποία πάντα φώναζα για να τα χαϊδέψω και μετά τραβούσα μία φωτογραφία την ώρα που στέκονταν μπροστά μου. Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι χωρίς να το καταλάβω είχα τραβήξει έναν μεγάλο όγκο φωτογραφιών από διαφορετικά σκυλάκια που είχαν ποζάρει με τον ίδιο τρόπο. Από τότε, το δουλεύω σε κάθε μου βόλτα με σκοπό μόλις νιώσω ότι έχει ολοκληρωθεί να το εκθέσω.

Το δεύτερο project μου λέγεται "Smoke" και έχει σαν αντικείμενο το άλογο. Πρόκειται για μια τελείως διαφορετική προσέγγιση της ομορφιάς του με την τεχνική low key που προκαλεί μια αίσθηση μεταμόρφωσης του θέματος με σκοπό να μπερδέψει το θεατή, ώστε να πιστέψει πως στις φωτογραφίες απεικονίζεται καπνός, ενώ στην πραγματικότητα είναι κομμάτια του σώματος του αλόγου.

-Που θα μπορούσε κάποιος να σε βρει?

In person τριγυρνάω στους ιππικούς ομίλους της Αττικής χαχαχα! Στη διάθεσή σας είναι και η προσωπική μου σελίδα, που ακόμα είναι σε στάδιο διαμόρφωσης www.queencorvette.gr  και φυσικά η σελίδα μου στο facebook www.facebook.com/QueenCorvettePhotography. Εκεί υπάρχουν όλα τα στοιχεία για να επικοινωνήσει κάποιος μαζί μου και δείγμα της δουλειάς μου.


8/3/2014