"Τα μάτια ενός ζώου έχουν την ικανότητα να μίλουν μια σπουδαία γλώσσα"

Martin Buber 1878 - 1965

Τί κάνουμε όταν χαθεί το κατοικίδιό μας.

lost-pet-hdr-1 Μία από τις χειρότερες εμπειρίες που μπορεί να βιώσει ένας φιλόζωος, είναι όταν χαθεί το κατοικίδιό του. Το να μην ξέρεις τι απέγινε στο αγαπημένο σου ζωάκι είναι πραγματικά βασανιστικό. Το άρθρο αυτό παραθέτει ορισμένες χρήσιμες οδηγίες για το τι πρέπει να κάνετε στην περίπτωση που το κατοικίδιό σας έχει χαθεί.

Μην πανικοβληθείτε και προπάντων μην χάνετε τις ελπίδες σας. Με τις σωστές κινήσεις και με...λίγη τύχη, εσείς και το κατοικίδιό σας θα είσαστε σύντομα και πάλι μαζί!

Πιθανά σενάρια

Το κατοικίδιό σας έχει τραυματιστεί και δεν μπορεί να επιστρέψει. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να μένει κάπου κρυμμένο –ιδιαίτερα οι γάτοι- ή να έχει περισυλλεγεί από το δήμο, από κάποιο άλλο φιλόζωο ή από κάποιο καταφύγιο.

Το κατοικίδιό σας έχει κλαπεί. Σύνηθες φαινόμενο στα καθαρόαιμα ζώα.

Το κατοικίδιό σας έχει απομακρυνθεί και πιθανότατα έχει χαθεί στην προσπάθειά του να βρει ταίρι.

Το κατοικίδιό σας έχει πεθάνει και έχει περισυλλεγεί από το δήμο ή κάποιο άτομο το έχει θάψει.

Κάποιος έχει εντοπίσει το κατοικίδιό σας, έχει θεωρήσει ότι είναι αδέσποτο και το έχει υιοθετήσει ή προσπαθεί να του βρει νέα οικογένεια.

Οποιοδήποτε και αν ισχύει από τα παραπάνω σενάρια, είναι σημαντικό να μάθετε τι τελικά έγινε. Είτε το ζωάκι σας είναι κάπου καλά, είτε έχει φύγει από τη ζωή, είναι σημαντικό να το γνωρίζετε. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να αφήσετε αυτή την εμπειρία πίσω σας και να συνεχίσετε. Αν το αφήσετε...ανεξιχνίαστο, τότε μπορεί να σας στοιχειώνει για πάρα πολύ καιρό.

 

Ακολουθήστε λοιπόν τα παρακάτω βήματα...

Βγείτε έξω και ψάξτε

Μην καθίσετε με τα χέρια σταυρωμένα και μην περιμένετε το κατοικίδιό σας να επιστρέψει από μόνο του. Βγείτε αμέσως έξω και αρχίστε να φωνάζετε το όνομά του. Πάρτε μαζί σας το μπολ του φαγητού με λιχουδιές μέσα και κάντε θόρυβο κουνώντας τα για να το ακούσει. Ρωτήστε τους γείτονες και κάντε βόλτες με το αυτοκίνητό σας, σβήνοντας τη μηχανή ανά διαστήματα και φωνάζοντας το όνομά του.

 

Όσον αφορά τους γάτους, έχετε υπ' όψιν ότι οι αστείρωτοι γάτοι μπορεί να πάνε πολλά χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι και επιπρόσθετα υπάρχει και το ενδεχόμενο να έχουν παγιδευτεί κάπου. Κοιτάξτε μέσα σε γκαράζ, σε υπόγεια, σε αποθήκες και γενικά σε χώρους που δεν ανοίγουν συχνά. Το ψάξιμο στην περίπτωση των γάτων είναι προτιμότερο να γίνεται πολύ αργά τη νύχτα, όταν επικρατεί απόλυτη ησυχία. Ένας τραυματισμένος ή φοβισμένος γάτος πιθανότατα θα κρύβεται κάπου και δεν θα ανταποκριθεί στο κάλεσμά σας την ημέρα που υπάρχει φασαρία. Φωνάξτε το όνομά του και ακούστε προσεκτικά. Αν είναι τραυματισμένος, μπορεί να μην μπορεί να νιαουρίσει δυνατά. Περάστε από το ίδιο σημείο δύο και τρεις φορές. Πάντως, να έχετε υπόψη ότι οι αστείρωτοι αρσενικοί γάτοι, συχνά εξαφανίζονται την περίοδο της αναπαραγωγής και μπορεί να επιστρέψουν μετά από εβδομάδες, ακόμη και μήνες.

 

Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος

Καλέστε τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο και αναφέρετε τον αριθμό microchip ώστε να δηλώσετε ότι το έχετε χάσει.Ο αρμόδιος υπάλληλος ενημερώνει την βάση δεδομένων.

 

Ενημερώστε το δήμο

Αν το ζωάκι έχει τραυματιστεί ή αν έχει πεθάνει, πιθανόν να το έχει πάρει ο δήμος. Δώστε την περιγραφή του κατοικίδιού σας και ρωτήστε αν πρόσφατα έχουν περισυλλέξει κάποιο παρόμοιο με το δικό σας. Μην παραλείψετε να αναφέρετε ότι έχει microchip. Το δημαρχείο «διαβάζει» τον αριθμό του chip σε κάθε νέο ζώο που έρχεται και το συνδέει με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη με τον οποίο και επικοινωνεί.

 

Ψάξτε σε καταφύγια (άσυλα ζώων)

Πιθανόν κάποιος φιλόζωος να έχει θεωρήσει το ζωάκι σας για αδέσποτο και να το έχει πάρει σε κάποιο καταφύγιο. Ρωτήστε όλα τα καταφύγια της περιοχής σας, αν έχει προσκομισθεί  κάποιο ζωάκι που να μοιάζει με το δικό σας. Δώστε τα στοιχεία σας και πέστε τους να σας ενημερώσουν αν υπάρξει οτιδήποτε νεότερο.

 

Βάλτε αφίσες

Τοιχοκολλήστε αφίσες στη γειτονιά σας αλλά και πιο μακριά, σε καίρια σημεία. Σε φώτα τροχαίας, σε πάρκα, πεζόδρομους, σε χώρους όπου μαζεύονται πολλοί άνθρωποι –σχολεία, υπεραγορές, εκκλησίες-, σε pet shops και σε κτηνιάτρους. Αν το κατοικίδιό σας έχει microchip, πέστε το στον κτηνίατρο έτσι ώστε να μην παραλείψει να το «διαβάσει».

Φροντίστε ώστε η αφίσα να είναι ευανάγνωστη και όχι βαρυφορτωμένη με πληροφορίες. Βάλτε μια μεγάλη, έγχρωμη φωτογραφία του κατοικιδίου σας και τονίστε με άλλο χρώμα τη λέξη «χάθηκε» και το τηλέφωνό σας. Ο στόχος είναι να μην χρειαστεί να σταματήσει κάποιος για να διαβάσει την αφίσα, αλλά να μπορεί να πάρει τις απαραίτητες πληροφορίες ενώ βρίσκεται στο αυτοκίνητό του ή από απόσταση.

Ελέγχετε κάθε τόσο τις αφίσες και αναπληρώνετε αν κάποιος τις έχει βγάλει ή αν τις πήρε ο αέρας.

Δώστε κίνητρο, προσφέροντας αμοιβή εάν μπορείτε. Φροντίστε ώστε η αμοιβή να είναι περισσότερη από την τιμή που αξίζει το κατοικίδιό σας αν είναι καθαρόαιμο. Αν κάποιος το έκλεψε, τότε θα τον συμφέρει απλά να σας το επιστρέψει.

 

Αγγελίες

Βάλτε αγγελίες στο τμήμα «χάθηκαν» σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο και σε εφημερίδες. Πείτε σε ένα ραδιοσταθμό να κάνει ανακοίνωση. Μην παραλείπετε να ψάχνετε και εσείς διαρκώς σε ιστοσελίδες και σε εφημερίδες στο τμήμα «βρέθηκαν».

 

Πρόληψη

Αν η ιστορία σας έχει τελικά αίσιο τέλος και αν έχετε επανενωθεί με το κατοικίδιό σας, επικεντρωθείτε τώρα στο τι πρέπει να κάνετε για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Να θυμάστε ότι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ένα περιπλανώμενο ζώο είναι αναρίθμητοι και ότι την επόμενη φορά το ζωάκι σας ίσως να μην είναι τόσο τυχερό. Για την δική του ασφάλεια λοιπόν και για τη δική σας...ψυχική ηρεμία, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές.

 

Φροντίστε ώστε το κατοικίδιό σας να έχει πάντοτε μαζί του μία ταυτότητα με τα στοιχεία σας. Είναι το πρώτο πράγμα που θα δει κάποιος πάνω στο ζώο και ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος για να βρει τον ιδιοκτήτη του και να επικοινωνήσει μαζί του.

Βάλτε του microchip. Το microchip το τοποθετεί ο κτηνίατρος κάτω από το δέρμα του ζώου, σε συγκεκριμένο σημείο, σχεδόν ανώδυνα(με μία ένεση), και περιέχει έναν αριθμό. Ο αριθμός αυτός αποτελεί την «ταυτότητα» του ζώου και περιέχει τα στοιχεία του ζώου και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη. Να θυμάστε, στην περίπτωση κλοπής, μόνο το microchip αποτελεί απόδειξη ότι το ζώο σας ανήκει. Σε περίπτωση που τα στοιχεία σας διαφοροποιηθούν (δ/νση, τηλέφωνο κ.λ.π.) να ενημερώσετε τον κτηνίατρό σας για να καταχωρηθούν τα νέα στοιχεία σας.

Φτιάξτε έναν καλό και ψηλό φράκτη. Οι σκύλοι μπορούν να βγουν από την αυλή πηδώντας πάνω από το φράκτη, σκαρφαλώνοντας, ή ακόμη σκάβοντας στην βάση του. Να ελέγχετε την κατάσταση του φράκτη ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Όσο για τους γάτους, είναι δύσκολο έως και ακατόρθωτο να περιοριστούν στην αυλή, άρα θα πρέπει να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να τους έχετε μονίμως μέσα στο σπίτι.

Στειρώστε το κατοικίδιό σας. Απελευθερωθείτε από ταμπού όπως «θα πάω ενάντια στη φύση», ή «είναι αμαρτία» και κατανοήστε ότι η στείρωση είναι στην πραγματικότητα ένα πολύτιμο δώρο για το κατοικίδιό σας. Τα οφέλη είναι πάμπολλα και ένα από αυτά είναι ότι δεν θα έχει πλέον την ανάγκη για περιπλάνηση με σκοπό την αναπαραγωγή, συνεπώς δεν θα κινδυνεύει να χαθεί, να κλαπεί ή να τραυματιστεί.

 

Πηγή: cypruspet.com

Προσαρμογή : Γιώργος Αναγνωστόπουλος


20/10/2012