Εγκυμοσύνη: Μια ιδιαίτερη στιγμή για τη σκυλίτσα μας

pregnant-dogΗ καταλληλότερη ηλικία για να μείνει έγκυος μία σκυλίτσα είναι μετά τους 18 μήνες ή την 3η περίοδό της. Ο οργανισμός της πλέον μπορεί να ανταπεξέλθει στην εγκυμοσύνη, την γέννα και τον θηλασμό. Η ηλικία της τελευταίας εγκυμοσύνης δεν πρέπει να ξεπερνάει το 6ο έτος της. Σημαντικό είναι να βρίσκεται η σκυλίτσα σε καλή φυσική κατάσταση, να καλύπτεται από τα ετήσια εμβόλια και να είναι απαλλαγμένη από ενδο/εξωπαράσιτα.

Ένα καλό chek up είναι απαραίτητο, ο κτηνίατρος θα ελέγξει για αφροδίσια νοσήματα και καλό θα ήταν να απαιτήσουμε παρόμοιο έλεγχο του αρσενικού.

Η διάρκεια της εγκυμοσύνης για τη σκυλίτσα μας είναι κατά μέσο όρο 63 μέρες. Το φούσκωμα της κοιλιάς γίνεται πιο έντονο από την πέμπτη εβδομάδα και μετά. Οι θηλές γίνονται μεγαλύτερες και πιο ροζ ενώ 3-4 μέρες πριν τη γέννα μπορεί να βγει ένα υδαρές υγρό. Όταν όμως έχει ένα ή δύο κουτάβια ή είναι παχιά είναι δύσκολο να εντοπίσουμε τα σημάδια της εγκυμοσύνης. how-to-care-for-pregnant-dog-L-IknwPzΓι' αυτό, μπορούμε να διαγνώσουμε την εγκυμοσύνη με ένα τεστ ρελαξίνης σε δείγμα αίματος από την 25η μέρα ή με υπέρηχο από την 28-30η μέρα. Μπορούμε να μάθουμε πόσα έμβρυα είναι στην κοιλιά του σκύλου μας με σχετική ακρίβεια, και να ακούσουμε με στηθοσκόπιο τους χτύπους της καρδιάς των εμβρύων μετά την 6η εβδομάδα.

Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα μπορεί να παρατηρηθεί αλλαγή στη συμπεριφορά της μητέρας, ενώ από την τέταρτη φαίνεται πως αρχίζει να κουράζεται πιο εύκολα, να γίνεται πιο φιλική και ευαίσθητη ενώ αυξάνεται και το βάρος της. Από την έκτη εβδομάδα αρχίζει να χάνει τρίχωμα γύρω από την κοιλιά και να ετοιμάζει το μέρος όπου θα γεννήσει. Την τελευταία εβδομάδα η διάθεση της είναι μειωμένη – μπορεί ακόμα και να μη φάει τίποτα την τελευταία μέρα.

Όσο περνούν οι εβδομάδες της εγκυμοσύνης, η άσκηση της σκυλίτσας μας θα πρέπει να μειώνεται. Είναι λογικό να κουράζεται ευκολότερα καθώς και το βάρος της θα έχει αυξηθεί. Ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες, απαγορεύεται το παιχνίδι και τα άλματα.

Η διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να γίνεται με προσοχή. Η σκυλίτσα μας πρέπει να παίρνει μέσω της τροφής τις απαραίτητες πρωτεΐνες, βιταμίνες και το ασβέστιο που χρειάζεται χωρίς να γίνονται υπερβολές που θα οδηγήσουν στην αύξηση του βάρους της ή σε υπερβιταμίνωση. Επιπλέον, η χορήγηση κάποιων φαρμάκων ή κάποιων ειδικών θεραπευτικών διατροφών ίσως πρέπει να σταματήσει. Ο κτηνίατρος σας θα σας δώσει όλες τις απαραίτητες συμβουλές και οδηγίες για τι θα γίνει με τη διατροφή και τα φάρμακα του σκύλου σας.

90463-850x565-Mom with_litterΜην ξεχνάτε ότι θα πρέπει να έχετε φροντίσει να βρείτε τους νέους ιδιοκτήτες που θα υιοθετήσουν τα κουτάβια σας και θα είναι σωστοί και ικανοί να τα αναθρέψουν και να τους προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής.

Η εγκυμοσύνη λοιπόν είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση και για το σκύλο μας αλλά και για εμάς. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας, που θα παρακολουθεί στενά την εγκυμοσύνη της σκυλίτσας σας και θα σας βοηθήσει να χαρείτε αυτές τις υπέροχες στιγμές μαζί της!

 

 

 

 

 

29/1/2014