Με τα μάτια του αλόγου

tumblr mugpovNT7w1rghppmo1_500Η όραση είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που προϋποθέτει όχι μόνο την εστίαση και τον εντοπισμό του φωτός από τον οφθαλμό, η ένταση του οποίου μπορεί να ποικίλει, αλλά και την ικανότητα του εγκεφάλου να ερμηνεύει αυτά τα οπτικά ερεθίσματα.

Δεδομένου ότι η τροφή του αλόγου είναι "ακίνητη" και όχι ιδιαίτερα δύσκολη στο να εντοπιστεί, η προσαρμογή της όρασης, φαίνεται να είναι επικεντρωμένη στην ενίσχυση της άμυνας και στη διασφάλιση της επιβίωσης του ζώου, βοηθώντας στον εύκολο εντοπισμό των πιθανών κινδύνων.

Το φως περνά στο εσωτερικό του οφθαλμού και καταλήγει στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Ο χιτώνας αυτός, περιέχει ραβδία και τα κωνία, κύτταρα τα οποία εντοπίζουν το φως. Τα ραβδιά αντιλαμβάνονται το φως σε μαύρο και άσπρο ενώ τα κωνία αντιλαμβάνονται τα χρώματα. Η σχέση μεταξύ ραβδίων και κωνίων σε ανθρώπους και άλογα είναι περίπου 20:1. Όμως, στους ανθρώπους, τα κωνία είναι συγκεντρωμένα στο κέντρο του αμφιβληστροειδή ενώ στα άλογα, είναι περισσότερο διεσπαρμένα στον αμφιβληστροειδή και συγκεντρωμένα σε μια "οπτική γραμμή". Οι γραμμές αυτές διατρέχουν οριζόντια τον αμφιβληστροειδή η μια δίπλα στην άλλη. Για τα άλογα που συνηθίζουν να ζουν σε ανοικτές πεδιάδες, αυτές οι γραμμές προσαρμόζονται στη γραμμή του ορίζοντα, ενισχύοντας την ικανότητα τους να σαρώνουν το περιβάλλον για πιθανούς κινδύνους.

Σε χαμηλό φωτισμό και στο σκοτάδι το μεγαλύτερο μέρος της όρασης συντελείται μέσω των ραβδίων. Στο έντονο φως του μεσημεριανού ήλιου, όμως, τα ιδιαίτερα ευαίσθητα ραβδία δίνουν τη σκυτάλη στα κωνία τα οποία πλέον έχουν πρωταρχικό ρόλο.

Τα άλογα έχουν έναν αριθμό προσαρμογών ώστε να μπορούν να δουν τόσο στο αμυδρό όσο και στο έντονο φως. Τα ματιά τους είναι μεταξύ των μεγαλύτερων στα κατοικίδια θηλαστικά ενώ η κόρη τους μπορεί να διασταλεί έως και 6 φορές περισσότερο από ότι αυτή του ανθρώπινου οφθαλμού. Χαρακτηριστικό είναι, ότι η σχισμοειδής μορφή της κόρης του αλόγου, μπορεί να διασταλεί τόσο πολύ τη νύχτα ώστε να πάρει μια σχεδόν κυκλική μορφή. Ταυτόχρονα, πίσω από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα, στον χοριοειδή χιτώνα υπάρχει ένα φωτοαντανακλαστικό στρώμα (tapetum lucidum) που αποτελεί ανατομική ιδιαιτερότητα ορισμένων θηλαστικών (δεν υπάρχει στον ανθρώπινο οφθαλμό). Το στρώματα, αυτό, αντανακλά το φως δίνοντας στους υποδοχείς μια δεύτερη ευκαιρία να το δεσμεύσουν.

William left_eye_with_labelling-300x233Ο οφθαλμός του αλόγου έχει τη δυνατότητα προσαρμογής και στο άφθονο φως. Η σχισμοειδής κόρη του μπορεί να συσταλεί σε βαθμό τέτοιο ώστε να αποκρούσει το φως. Στην κορυφή της κόρης μπορεί να παρατηρηθεί κάτι που μοιάζει με μικρό κομμάτι ιστού που κρέμεται προς τα κάτω. Οι σχηματισμοί αυτοί ονομάζονται κόκκοι της ίριδας και πιστεύεται ότι χρησιμεύουν ως εσωτερικό εμπόδιο για το έντονο φως, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την όραση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ακόμα, τμήμα του φακού περιέχει μια κίτρινη χρωστική η οποία φιλτράρει το έντονο φως με τρόπο όμοιο με τα γυαλιά ηλίου. Άλλες προσαρμογές στον οφθαλμό του αλόγου υπογραμμίζουν την ανάγκη για ένα ευρύ πεδίο όρασης αλλά και την δυνατότητα να διατηρείται η ικανότητα της όρασης κατά την κίνηση του ζώου.

 

 

 

 

horse.visionΤα άλογα είναι ζώα που βρίσκονται συνεχώς σε επαγρύπνηση. Οι οφθαλμοί τους είναι τοποθετημένοι στα πλάγια της κεφαλής. Έχουν τόσο μονοφθάλμια όσο και διοφθάλμια όραση γεγονός που τους δίνει οπτικό πεδίο 350 μοίρες με πολύ μικρά τυφλά σημεία που μπορούν εύκολα να καλυφθούν με μια μικρή κλίση της κεφαλής. Το οπτικό πεδίο της διοφθάλμιας όρασης είναι 55-65 μοίρες, πεδίο που ανταγωνίζεται ή και υπερβαίνει αυτό του σκύλου. Επιπλέον, τα άλογα χρησιμοποιούν και τους 2 τύπους της όρασης για να υπολογίσουν το βάθος, αν και η διοφθάλμια είναι 5 φορές καλύτερη σε αυτό από τη μονοφθάλμια.

Καθώς το άλογο κινείται πρέπει να μπορεί να διατηρεί την ικανότητα της όρασης και ταυτόχρονα να βρίσκεται σε επαγρύπνηση για τυχόν κινδύνους. Για να κρατηθεί η όραση σε ικανοποιητικό επίπεδο παρόλο τον καλπασμό, τα ματιά, το κεφάλι και ο λαιμός ακολουθούν μια συγχρονισμένη και ρυθμική κίνηση. Ακόμα, είναι σημαντικό να διατηρηθούν οι οφθαλμοί καθαροί από ρύπους. Έτσι πέρα από το κλασικό πετάρισμα των ματιών, τα άλογα έχουν και ένα τρίτο βλέφαρο που φροντίζει για την καθαριότητα του οφθαλμού.

Η ικανότητα του αλόγου να βλέπει τις λεπτομέρειες ενός αντικειμένου είναι μέσα στις καλύτερες μεταξύ των κατοικίδιων θηλαστικών και καλύτερη από εκείνη των περισσότερων ανθρώπων. Από απόσταση περίπου 2m τα άλογα μπορούν να διακρίνουν μικρές διάφορες στο βάθος, κάτι που πλησιάζει τις ικανότητες μιας γάτας.

Τι χρώματα αναγνωρίζουν τα άλογα;

Τα κωνία είναι κύτταρα- αισθητήρες χρωμάτων. Τα άλογα έχουν διχρωματική όραση με 2 είδη κωνίων: κωνία ευαίσθητα στο μπλε και κωνία ευαίσθητα στο κίτρινο. Οι άνθρωποι αντίθετα έχουν 3 είδη κωνίων, ευαίσθητα στο μπλε, το πράσινο και το κόκκινο. Έτσι τα άλογα έχουν παρόμοια ικανότητα αντίληψης χρωμάτων με άτομα που έχουν αδυναμία να ξεχωρίσουν το κόκκινο από το πράσινο. Αντίθετα, τα άλογα έχουν λιγότερο ακριβή αντίληψη άλλων χρωμάτων, δηλαδή, μπορεί να είναι δύσκολο για ένα άλογο να τα ξεχωρίσει το μπλε από το πορτοκαλί. Είναι πιθανό, η αντίληψη των χρωμάτων για τα άλογα να έχει την εμφάνιση ξεθωριασμένου παστέλ.

 

πηγη : diagnovet.gr

 

3/3/2014