Ψευδοκύηση στη σκύλα και τη γάτα

psevdokiisi5

Η ψευδοκύηση (Pseudograviditatis) είναι μια κατάσταση κατά την οποία η σκύλα χωρίς να είναι έγκυος, παρουσιάζει κάποια κλινικά συμπτώματα όμοια με αυτά που συναντούμε σε σκύλες που έχουν γεννήσει.

Μερικές φορές είναι δύσκολο να διαγνωστούν τα περιστατικά της ψευδοκύησης. Είναι αποδεκτό ότι οι σκύλες σε ένα ποσοστό 50-70% παρουσιάζουν κάποια από τα συμπτώματα και η κατάσταση θεωρείται ως ένα βαθμό φυσιολογική απόκλιση και βοηθά αυτό το ζωικό είδος να επιβιώσει στη φύση. Oι σκύλες με ψευδοκύηση μπορούν να υιοθετήσουν και να αναθρέψουν τα ορφανά κουτάβια της αγέλης.

Η ηλικία κατά την οποία παρουσιάζεται το σύνδρομο της ψευδοκύησης ποικίλλει, από την ηλικία των 7 μηνών έως και πάνω από τα 10 έτη. Στατιστικά συχνότερα παρουσιάζεται περίπου 6 έως 12 εβδομάδες μετά την αρχή του οίστρου, περίπου δηλαδή την ίδια περίοδο που η σκυλίτσα θα γεννούσε υπό κανονικές συνθήκες (η εγκυμοσύνη διαρκεί περίπου 63 μέρες). Ακόμη οι σκύλες με ιστορικό ψευδοκύησης, παρουσιάζουν συχνότερα το σύνδρομο αυτό.

Αιτιολογία

Τα αίτια της ψευδοκύησης δεν είναι απολύτως γνωστά. Υπάρχουν πολλές θεωρίες για αυτό το σύνδρομο. Τα νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι η προγεστερόνη δεν εμπλέκεται ουσιαστικά στον μηχανισμό του συνδρόμου της ψευδοκύησης. Αντίθετα η αύξηση της προλακτίνης, παράλληλα με τη μείωση της συγκέντρωση της προγεστερόνης φαίνεται ότι είναι η αιτία της ψευδοκύησης.

Πολλά ζώα που έχουν αναπτύξει πυομήτρα είχαν ιστορικό με ψευδοκύηση.

Στις γάτες η ψευδοκύηση συναντάται πιο σπάνια απ’ ότι στις σκύλες και παρατηρείται όταν έχουμε ωορρηξία χωρίς εγκυμοσύνη. Τα αίτια για την εμφάνιση της ψευδοκύησης, είναι το ζευγάρωμα με στειρωμένους γάτους, ωορρηξία που έχει ενισχυθεί από ορμονικά σκευάσματα (h-CG), γυναικολογικά προβλήματα, κ.α.

Κλινικά συμπτώματα

Μοιάζουν με αυτά του τοκετού και της γαλουχίας. Σχεδόν πάντα έχουμε ανάπτυξη των μαστών και παραγωγή γάλακτος, οροαιμορραγικού ή ορώδους εκκρίματος. Οι εκκρίσεις θα μπορούσαν να προέρχονται απ΄ όλους ή από μεμονωμένους μαστικούς αδένες.

Σε κάποιες περιπτώσεις τα συμπτώματα αυτά μπορούν να συνυπάρξουν με μαστίτιδα ή δερματίτιδα των μαστών. Ακόμη έχουμε αυξημένη φροντίδα για αντικείμενα (παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα) ή για άλλα ζώα, ανορεξία, ψυχολογικές διαταραχές όπως δημιουργία φωλιάς, επιθετικότητα, νευρικότητα, μυϊκός τρόμος. Οι σκυλίτσες που περνούν από κάτι τέτοιο, δεν παρουσιάζουν οποιουδήποτε είδους μακροπρόθεσμα προβλήματα μιας και η συμπεριφορά αυτή εξαφανίζεται από μόνη της σταδιακά καθώς οι ορμόνες της αναπαραγωγής επιστρέφουν στα φυσιολογικά τους επίπεδα.

Θεραπεία

Σε πολλά περιστατικά τα συμπτώματα υποχωρούν από μόνα τους μετά από 1-2 εβδομάδες. Όταν όμως υπάρχει πιθανότητα για ανάπτυξη μαστίτιδας ή ακόμη η συμπεριφορά του ζώου γίνεται ακραία προχωρούμε σε φαρμακευτική αγωγή. Μερικές φορές η μείωση της τροφής και του νερού λύνει το πρόβλημα.

Πρόληψη

Το πιο απλό και αποτελεσματικό μέτρο είναι η στείρωση (ωοθηκυστερεκτομή) της σκύλας.

 

Για την έγκαιρη αποφυγή αυτής της παθολογικής κατάστασης αλλά και για κάθε άλλη που θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τη ζωή του αγαπημένου σας φίλου, παρατηρείτε σχολαστικά τη συμπεριφορά του. Οποιαδήποτε αλλαγή αποτελεί αιτία για να σας προβληματίσει έτσι ώστε να το αντιμετωπίσετε άμεσα με τη βοήθεια του κτηνιάτρου σας.


26/8/2014