Στο στομάχι και στο μυαλό ενός ψαριού.

Colourful-Freshwater-Tropical-FishΌπως όταν είναι ελεύθερα στη φύση, έτσι και όταν είναι στο ενυδρείο, τα ψαράκια μας έχουν συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες που διαφέρουν από είδος σε είδος. Η τροφή που θα επιλέξουμε πρέπει να αποτελεί σύνθεση όλων των σημαντικών συστατικών που χρειάζεται το ψάρι, αφού επηρεάζει κατά πολύ την υγεία του.

67449af31155a9c5f073a66ca9d74e7a-d6budyvΗ σύνθεση, η μορφή, η γεύση ακόμα και η ταχύτητα καθίζησης της τροφής στο ενυδρείο, είναι παράγοντες που πρέπει να μας ενδιαφέρουν. Για παράδειγμα, ψάρια με ανορθωμένο στόμα παίρνουν κυρίως την τροφή τους από την επιφάνεια του νερού, σε αντίθεση με ψάρια που έχουν στόμα στο κάτω μέρος της κεφαλής που αναζητούν την τροφή στο βυθό. Η τροφή λοιπόν που προτιμούν τα ψάρια εξαρτάται από τη μορφή του στόματος τους και από το φυσικό τους περιβάλλον. Προτιμάτε να ταΐζετε τα ψάρια σας πολλές φορές τη μέρα σε μικρές ποσότητες ώστε να μπορούν να φάνε άνετα και γρήγορα. Πέρα από το κυρίως γεύμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μικρές λιχουδιές.

Κι αν έχετε πολλά ψαράκια;

Τα ψάρια πρέπει να ταιριάζουν μεταξύ τους ως προς την κοινωνική συμπεριφορά ώστε να μπορέσουν να συμβιώσουν. Είναι πολύ σημαντική λοιπόν η επιλογή του ενυδρείου. Για παράδειγμα, στα «κοινωνικά» ενυδρεία, ψάρια από την ίδια περιοχή (πχ. Ασία, Ν.Αμερική) συμβιώνουν σε κοπάδια και έχουν ίδιες διατροφικές ανάγκες. Στα ενυδρεία ψαριών δισκοειδούς σχήματος το νερό πρέπει να είναι ελαφρώς όξινο με λεπτόκοκκο έδαφος και αρκετά φυτά.

Σε περιπτώσεις ζωοτόκων ψαριών, επειδή πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα, καλό είναι το ενυδρείο να είναι μεγάλο και η βλάστηση πυκνή για τους γόνους. Ψάρια όπως τα πολύχρωμα μπαρμπούνια, λόγω της επιθετικής τους συμπεριφοράς, είναι πιο απαιτητικά στη φροντίδα και δε συμβιώνουν εύκολα με άλλα ψάρια.

stend03Τα ψαράκια μας λοιπόν χρειάζονται και αυτά τη δικιά τους ιδιαίτερη φροντίδα. Τόσο η τροφή όσο και το περιβάλλον τους (ενυδρείο,άλλα ψάρια) παίζουν καθοριστικό ρόλο για την υγεία και την επιβίωση τους.

 

 

 

 

 

8/9/2014