Είστε έτοιμοι εσείς και το άλογό σας να αντιμετωπίσετε τον Χειμώνα?

original

Η σχέση που με τα χρόνια έχει αναπτυχθεί ανάμεσα σε εσάς και το άλογό σας είναι ιδιαίτερη. Είναι μια σχέση δοκιμασμένη από δάκρυα, χαρές και λύπες.Πιθανώς γνωρίζετε το άλογό σας καλύτερα και από τον καλύτερό σας φίλο.

Ενώ μπορεί να φαίνεται σαν το ίδιο άλογο, οι ανάγκες του αλλάζουν, όπως και η ηλικία του. Ο κρύος καιρός μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολος για τα μεγάλης ηλικίας άλογα,

γι 'αυτό είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι, θα έχει τη φροντίδα και την υποστήριξη που χρειάζεται, ακόμη και αν ξεπερνούσε τους προηγούμενους χειμώνες χωρίς κανένα πρόβλημα.

 

Σε ποια ηλικία ένα άλογο έχει γεράσει?

Όλοι γνωρίζουμε το ρητό "είμαι όσο φαίνομαι!" Όπως αποδεικνύεται, ισχύει και για τα άλογα μας, όπως για εμάς. Ενώ ορισμένα άλογα αρχίζουν να δείχνουν κουρασμένα στην ηλικία των 15, άλλα είναι ακόμη «φρέσκα» και παιχνιδιάρικα ακόμα και στα 20 τους. Δεν έχει σημασία η ηλικία του αλόγου σας, αν έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια, όπως ακαμψία, δυσκολία στην διατήρηση του βάρους ή μειωμένη ανοσολογική απόκριση, πρέπει να καταλάβουμε ότι ήρθε η ηλικία της γήρανσης

Τα καλά νέα είναι ότι η γηριατρική των αλόγων έχει προχωρήσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ακριβώς επειδή το άλογό σας γερνάει δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσετε να το φροντίζετε. Μπορείτε να διατηρήσετε την κατάσταση της υγείας του με την κατάλληλη φροντίδα και την σωστή διατροφή.

Για να είστε προετοιμασμένοι για τον επερχόμενο χειμώνα θα πρέπει να σιγουρευτήτε ότι το άλογό σας έχει το κατάλληλο βάρος. Συνηστάται τα άλογα μεγάλης ηλικίας να κάνουν αιματολογικές εξετάσεις δύο φορές το χρόνο, η μία εξ αυτών το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη εποχή για να γίνει. Όταν θα έχει αξιολογηθεί η υγεία του από τον κτηνίατρό σας τότε μπορείτε να εξετάσετε κατά πόσον θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές στη διατροφή του.

teeth up close 800Είναι επίσης σημαντικό να φροντίζετε για τα δόντια του αλόγου σας. Αν το άλογό σας δεν μπορεί να μασήσει σωστά, δεν πρόκειται να λάβει το πλήρες όφελος των τροφών που του παρέχετε. Αυτό σημαίνει σπατάλη θερμίδων και σπατάλη θρεπτικών συστατικών, και ένα άλογο του οποίου η διατροφή δεν ικανοποιεί τις ανάγκες του. Κάθε άλογο χρειάζεται μια οδοντιατρική φροντίδα τον χρόνο, ενώ ένα άλογο μεγάλης ηλικίας μπορεί να χρειαστεί και δύο φορές το χρόνο. Προγραμματίστε μια οδοντιατρική εξέταση πριν τον χειμώνα για να διασφαλίσετε ότι τα δόντια του αλόγου σας είναι στην απαιτούμενη μορφή.

Κατά την αξιολόγηση της ημερήσιας μερίδας τροφής του αλόγου σας, να έχετε κατά νου ότι τα άλογα καίνε περισσότερες θερμίδες κατά τη χειμερινή περίοδο για να κρατηθούν ζεστά. Το αλόγο ζυμώνει την τροφή στο πρόσθιο έντερο, η οποία δημιουργεί θερμότητα που βοηθά να το κρατήσει ζεστό από το εσωτερικό. Μια αύξηση στο σανό θα μπορούσε να δικαιολογηθεί για να αναπληρώσετε τις θερμίδες που έχει χρησιμοποιήσει για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματός του. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα μεγάλης ηλικίας άλογα επειδή ορισμένα μπορεί να χάσουν την πεπτική αποδοτικότητα καθώς γερνούν, μπορεί να μην είναι σε θέση να αφομοιώσουν και να αξιοποιήσουν την διατροφή τους όπως πριν.

Τέλος, μία ή περισσότερες κουβέρτες είναι μια έξυπνη επιλογή ακόμα και αν μέχρι τώρα δεν σκεπάζατε το άλογό σας, δεδομένου ότι τα μεγαλύτερης ηλικίας άλογα μπορεί να έχουν δυσκολία στο να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Απλά μην ξεχνάτε να αφαιρείτε τις κουβέρτες τακτικά και να επιθεωρείτε το δέρμα και το σώμα του αλόγου σας, και να του προσφέρετε μια καλή περιποίηση.

Συμπληρώματα διατροφής

Κάποια άλογα μπορεί να επωφεληθούν από τα συμπληρώματα διατροφής που υπάρχουν στην αγορά και μπορείτε να τα προσθέσετε στη διατροφή τους. Η επιλογή αυτή γίνεται πάντα με την συμβουλή του κτηνιάτρου σας γιατί διαφορετικά μπορεί να έχετε αρνητικά αποτελέσματα.

imagesΟι μετακινήσεις, οι προπονήσεις και οι αγώνες μπορεί να έχουν επιβαρύνει τις αρθρώσεις, και ορισμένοι ιδιοκτήτες αλόγων βρίσκουν ότι τα άλογα τους, είναι δύσκαμπτα και χωλαίνουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η καθημερινή κίνηση του αλόγου σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε την ακαμψία, μπορείτε όμως να βοηθήσετε προσθέτοντας ένα συμπλήρωμα διατροφής που μπορεί να βοηθήσει στην δυσφορία από τον πόνο στις αρθρώσεις. Η επιλογή του συμπληρώματος διατροφής γίνεται πάντα με την σύμφωνη γνώμη του κτηνιατρού σας.

Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός αλόγου μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να μην λειτουργεί τόσο καλά όσο στο παρελθόν. Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα είναι απαραίτητο έτσι ώστε το  άλογό σας να αντέχει στις εκάστοτε περιβαλλοντικές αλλαγές, γιατί ένα πεσμένο  ανοσοποιητικό σύστημα σημαίνει ότι το άλογό σας είναι επιρρεπείς στις ασθένειες. Συμβουλευτείτε τον κτηνιατρό σας για να ισχυροποιήσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του αλόγου σας αν αυτό είναι απαραίτητο.

Και τέλος, αν δείτε το άλογό σας να χάνει βάρος κατά την διάρκεια του χειμώνα, απευθυνθήτε στον κτηνιατρό σας για να σας επιβεβαιώσει ότι δεν συντρέχει λόγος υγείας πριν αποφασίσετε να του αυξήσετε την τροφή ή να του δώσετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

Είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε έναν κρύο χειμώνα

Χρησιμοποιώντας αυτές τις συμβουλές, μαζί με εξειδικευμένες συμβουλές του κτηνιάτρου σας, μπορείτε να εξασφαλίσετε, στο μεγάλης ηλικίας άλογό σας, την υποστήριξη που χρειάζεται για να παραμείνει ευτυχισμένο και υγιή όλο το χειμώνα.

 

images 1

Πηγή : thehorse