Πώς και ποιές λιχουδιές μπορείτε να δίνετε στο άλογό σας.

ΑΛΟΓΟ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣΟι περισσότεροι από εμάς δίνουμε στα άλογά μας και στα πόνυ λιχουδιές είτε ως ανταμοιβή, είτε για να τους δείξουμε την αγάπη μας. Οι λιχουδιές που είναι κοντά στην φυσική τροφή ενός αλόγου είναι οι πιο υγιεινές.

Βρείτε την αγαπημένη γεύση του αλόγου σας. Κάθε εβδομάδα, να του δώσετε μια διαφορετική λιχουδιά και να παρακολουθήσετε πώς ενεργεί, όπως και οι άνθρωποι, κάθε άλογο είναι διαφορετικό.

ΑΛΟΓΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙΌμως ποιες λιχουδιές είναι υγιεινές και ποιες θα μπορούσαν να βλάψουν το άλογό μας? Τα λαχανικά και φρούτα που επιτρέπεται να δώσετε χωρίς να προκαλέσετε κάποια βλάβη είναι μήλο, βερύκοκκο, μπανάνα, μαύρα μούρα, μυρτίλα, πεπόνι, καρύδα, σταφύλια, πορτοκάλια, ροδάκινα, αχλάδια, ανανά, δαμάσκηνο, φράουλες, καρπούζι, καρότο, σέλινο, καλαμπόκι, αγγούρι, μαρούλι, κολοκύθι. Κάποια φρούτα και λαχανικά μπορεί να είναι τοξικά ή επικίνδυνα.

ΑΛΟΓΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙΜην δίνεται γκαζόν, λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, πιπεριές, αβοκάντο, κρεμμύδια πατάτες, ντομάτες, βελανίδια, σοκολάτα. Κάθε φορά που δίνετε στο άλογό σας οτιδήποτε έχει κουκούτσι, πρώτα αφαιρέστε το. Αποφύγετε τα προϊόντα ψωμιού, ειδικά το φρέσκο ψωμί και τα ντόνατς, μπορούν να μετατραπούν σε μια συστάδα ζύμης και να φράξουν τον πεπτικό σωλήνα του αλόγου σας. Ακόμη και οι κύβοι ζάχαρης, που χρησιμοποιούνται συχνά ως λιχουδιά, είναι αρκετά ανθυγιεινοί για τα άλογα (αν και δεν είναι επικίνδυνοι, είναι επιπλέον ζάχαρη).

Δίνετε τις λιχουδιές με μέτρο. Τόσο από την άποψη της συχνότητας όσο και της ποσότητας. Υπάρχουν αρκετοί σημαντικοί λόγοι για να διατηρήσετε μικρές ποσότητες λιχουδιών, πολλές από τις οποίες σχετίζονται με την πέψη των αλόγων.
Το πεπτικό σύστημα του αλόγου σας περιέχει μια ισορροπία βακτηρίων και μικροβίων που είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή εντερική λειτουργία. Αυτή η ισορροπία είναι στην πραγματικότητα αρκετά εύθραυστη που ακόμα και μια υγιεινή λιχουδιά μπορεί να την ανατρέψει, οδηγώντας σε δυσφορία, κολικούς ή άλλες ασθένειες. Εκτός από τα πεπτικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσετε στο άλογό σας, μπορεί να μειωθεί η απορρόφηση πρωτεϊνών, βιταμινών και ανόργανων ουσιών.

Μπορείτε να χρησιμοποιήτε λιχουδιές για να ενισχύσετε τη θετική συμπεριφορά του αλόγου σας. Ωστόσο, πρέπει να εξισορροπήσετε τη χρήση τους για να επηρεάσετε τη συμπεριφορά τους. Εκτός από τις λιχουδιές χρησιμοποιήστε ένα χάδι, μια θετική ενθάρρυνση.

ΑΛΟΓΟ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗΌταν εκπαιδεύετε το άλογό σας χρησιμοποιόντας λιχουδιές πρέπει να υπάρχει σαφήνεια του μηνύματος που στέλνετε στο άλογό σας. Ένας τρόπος να εκφράσετε την ευχαρίστησή σας είναι να δημιουργήσετε μια λέξη ή μια σύντομη φράση. Αυτή τη φράση να συνεδεύεται πάντα με στοργικό άγγιγμα και θετικό τόνο φωνής. Χρησιμοποιήστε αυτή τη φράση ως σήμα για να ενημερώσετε το άλογό σας ότι έχει κερδίσει μια λιχουδιά. Δώστε την λιχουδιά μερικά δευτερόλεπτα μετά από την συμπεριφορά που προσπαθείτε να ενισχύσετε.

 

πηγή : wikihow.com

 

17/5/2017