Φυσιοθεραπεία Αλόγων με τον Αλέξανδρο Γεωργίου

191341 10150106633187100_7680066_o Θέλοντας να γνωρίσουμε τα οφέλη της Φυσιοθεραπείας πάνω στο άλογο (Equine Therapy) αποφασίσαμε να κάνουμε ένα αφιέρωμα και απευθυνθήκαμε στον πλέον ειδικό του συγκεκριμένου χώρου, τον Αλέξανδρο Γεωργίου.

Ο Αλέξανδρος ήταν αθλητής της Εθνικής μας ομάδας για πολλά χρόνια με πολλές και πολύ σημαντικές διακρίσεις στο βιογραφικό του. Έχει κερδίσει 3 χρονιές το πρωτάθλημα εφήβων, έχει 5 συμμετοχές στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και στη συνέχεια μετακομίζοντας στην Αγγλία απoκόμισε ακόμα μεγαλύτερη εμπειρία. Κάνοντας προπόνηση με κορυφαίους προπονητές όπως ο James Fisher και ο Tim Stockdale συμμετείχε με επιτυχία σε μεγάλα Grand Prix και παγκόσμια κύπελλα.

Το «κλικ» της επαγγελματικής του επιλογής έγινε στην Ολλανδία όπου βρισκόταν για να προετοιμαστεί για τους Ολυμπιακούς του 2004 ως μέλος της προ ολυμπιακής ομάδας. Ας αφήσουμε, όμως, τον Αλέξανδρο να μας πει τα υπόλοιπα:

 

Θέλετε να μας πείτε πώς ασχοληθήκατε επαγγελματικά με τη φυσιοθεραπεία αλόγων;

Όταν βρισκόμουν στην Ολλανδία για μεγάλους διεθνείς αγώνες υπήρχε εκεί μία κοπέλα που ερχόταν και έκανε φυσιοθεραπεία στα άλογα. Με είχε εντυπωσιάσει πάρα πολύ αυτός ο τρόπος επικοινωνίας με το άλογο όπως επίσης και η διαφορά που έβλεπα μετά πάνω στο άλογο ως αθλητής. Έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά με αυτό, αρχικά έμεινα στην Ολλανδία για κάποιο διάστημα βοηθώντας αυτήν την κοπέλα και στη συνέχεια γύρισα στην Αγγλία για να το σπουδάσω στο Rittle College του πανεπιστημίου του Essex. Μετά από ένα χρόνο σπουδών έχεις το δικαίωμα να δουλέψεις αλλά ουσιαστικά είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ενημερώνεσαι συνεχώς κάνοντας εργασίες, πτυχιακές, case studies κτλ. Εγώ έχω ειδικευτεί στο Equine sports massage και στο Myofascial release αλλά κάθε χρόνο φροντίζω να παρακολουθώ σεμινάρια γιατί βγαίνουν συνεχώς νέες τεχνικές. Πλέον η βάση της δουλειάς μου είναι στην Αγγλία αλλά περνάω αρκετό χρόνο και στην Ελλάδα ανάλογα με το πρόγραμμα των αγώνων και τις απαιτήσεις των πελατών μου.

Ποιες μεθόδους φυσιοθεραπείας εφαρμόζετε;

Καταρχήν θέλω να αναφέρω κάτι πολύ σημαντικό, ότι όλες οι θεραπείες συμπληρώνουν και δεν αντικαθιστούν επ' ουδενί την κτηνιατρική θεραπεία. Δεν εφαρμόζονται ποτέ αυθαίρετα χωρίς να έχουμε πάρει πρώτα την έγκριση κτηνιάτρου.

Πάντοτε ξεκινάω με το sports massage το οποίο γίνεται με τα χέρια (φώτο κάτω). Ψηλαφίζοντας το άλογο σε όλο το μυϊκό του σύστημα καταλαβαίνουμε αρχικά εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Μπορεί κάποιος πόνος κάπου να προέρχεται από κάποιο άλλο σημείο, για παράδειγμα να πονάει στους γλουτούς και η ενόχληση να προέρχεται από τον ώμο. Ψάχνοντας όλα τα σημεία χαλαρώνουμε τους μύες εκείνους που είναι τεταμένοι.

Στην συνέχεια χρησιμοποιώ τη Μυοπεριτονιακή απελευθέρωση (Myofascial release), που πρόκειται και πάλι για μια μέθοδο δια χειρών, η οποία ουσιαστικά επικεντρώνεται στην περιτονία (συνδετικός ιστός-fascia) η οποία καλύπτει και διαπερνά κάθε μυ, κόκκαλο, νεύρο , αρτηρία, φλέβα καθώς επίσης και όλα τα εσωτερικά όργανα. Η περιτονία μπορεί από ένα χτύπημα ή τράβηγμα να «μαζέψει», όπως ο ιστός αράχνης ή ένα πουλόβερ, οπότε σκοπός μας είναι να ασκήσουμε την κατάλληλη πίεση στα σωστά σημεία έτσι ώστε να περιορίσουμε τον πόνο και να αποκατασταθεί η κίνηση.

 Τι εργαλεία χρησιμοποιείτε ως βοηθήματα πέρα από τα χέρια σας;

Χρησιμοποιώ ένα μηχάνημα που λειτουργεί με ρεύμα ως διαδερμική ηλεκτρική διέγερση νευρών κάνοντας μικρές δονήσεις που βοηθούν στν διέγερση των μυών (muscles stimulation, φώτο κάτω). Με αυτό το μηχάνημα έχω παρατηρήσει πολύ καλά αποτελέσματα σε πόνους της πλάτης. Λειτουργεί με συχνότητα ρεύματος 80 με 90 MegaHertz στέλνοντας ηλεκτρονικούς παλμούς στα ηλεκτρόδια οι οποίοι καταλήγουν στα υποδόρια νεύρα.

 Επίσης χρησιμοποιώ την μέθοδο του Kinesio taping, μία θεραπεία με ταινίες (φώτο κάτω) που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια σε ανθρώπους. Φέτος ήταν η πρώτη χρονιά που διοργανώθηκε ένα παγκόσμιο συνέδριο στην Αυστρία το οποίο παρακολούθησα και εφαρμόστηκε η ίδια μέθοδος σε άλογα. Η ταινία που χρησιμοποιείται δεν έχει κάποιο συστατικό, είναι πάρα πολύ ελαστική, μέχρι 100%, και τοποθετώντας την πάνω στο σημείο που υπάρχει το πρόβλημα μπορεί να τονώσει και να ηρεμήσει τον μυ. Είναι επίσης μία πολύ βοηθητική μέθοδος για προβλήματα στην πλάτη ή στους τένοντες, καλύπτουμε το σημείο που θέλουμε με ένα κομμάτι ταινίας και το αφήνουμε για περίπου ένα 24ωρο ή σε κάποια σημεία μέχρι να φύγει από μόνο του. Η δράση που έχει είναι ότι σηκώνει το δέρμα, χωρίς να φαίνεται με το μάτι, επιτρέποντας περισσότερο οξυγόνο και αιμάτωση στην περιοχή. Επίσης βοηθάει πολύ στην επαναφορά του ιστού fascia που προαναφέραμε στην κανονική του θέση.

Τέλος υπάρχει και η μαγνητική θεραπεία φορώντας μία μαγνητική κουβέρτα πάνω στο άλογο η οποία βοηθάει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Αυτό είναι κάτι απλό που χρησιμοποιεί πολύς κόσμος στον χώρο μας.

418233 10150963442532100_2028314618_n Δεν χρησιμοποιείτε βελόνες;

Για να κάνεις βελονισμό πρέπει να είσαι κτηνίατρος με ειδική άδεια, εγώ δεν μπορώ να το κάνω. Αυτό που κάνω , όταν και αν γίνεται, είναι να πιέσω με το χέρι ή με κάποιο μηχάνημα που λειτουργεί με ρεύμα κάποια σημεία πίεσης (pressure points, φώτο κάτω) έτσι ώστε να ξεμπλοκάρουν κάποιοι μύες.

 Για να κάνει κανείς φυσιοθεραπεία στο άλογό του πρέπει να υπάρχει κάποιο πρόβλημα; Πού βοηθάει κυρίως;

Όχι δεν είναι απαραίτητο, κάνουμε σε πολλά αθλητικά άλογα προληπτικά και είναι κάτι που βελτιώνει πολύ την κίνηση, την απόδοση και την αντοχή τους. Επίσης πολλές φορές χαλαρώνοντας τους μύες προλαβαίνεις κάποιο πιθανό τράβηγμα. Συμπληρωματικά στην κτηνιατρική αγωγή βοηθά στην αποκατάσταση κάποιου τραυματισμού, σε μυϊκούς πόνους, στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος διευκολύνοντας την ανάπλαση μυών κ.α. Κατά ένα ποσοστό 80% ο ιππέας θα νιώσει μεγάλη διαφορά μετά, και για το υπόλοιπο 20% που ο ιππέας μπορεί να μην καταλάβει διαφορά δεν σημαίνει ότι δεν έχει γίνει δουλειά.

Κάθε πότε συνίσταται να κάνει ένα άλογο φυσιοθεραπεία;

Εάν είναι ένα αθλητικό άλογο που ακολουθεί απαιτητικό πρόγραμμα θα συνιστούσα μία φορά το μήνα. Εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, εξαρτάται από την υπόδειξη του κτηνιάτρου, μπορεί να χρειαστεί ακόμα και 2-3 φορές την εβδομάδα. Η κάθε θεραπεία διαρκεί περίπου μία ώρα εκτός από τις φορές που λόγω συγκεκριμένου προβλήματος απαιτείται κάποια επιπλέον διαδικασία.

Πώς αντιδρούν συνήθως τα άλογα όταν «δουλεύετε» πάνω τους;

Όπως και στους ανθρώπους έτσι και στα άλογα συναντάς διάφορους χαρακτήρες όπου κάποια το απολαμβάνουν ή είναι επιφυλακτικά την πρώτη φορά περισσότερο ή λιγότερο από κάποια άλλα. Συνήθως μέχρι το τέλος της θεραπείας και οι «δύσκολοι» πελάτες μου έχουν χαλαρώσει πολύ, πολλές φορές κλείνουν τα μάτια τους και κοιμούνται. Ακόμα και τα ιπποδρομιακά άλογα που θα περίμενε κανείς να είναι πιο ανήσυχα τελικά έχουν αποδειχτεί πιο ήσυχα και από τα υπόλοιπα. Αν και νεαρά σε ηλικία ίσως κουράζονται πολύ με αποτέλεσμα να το έχουν ανάγκη και έτσι να είναι τόσο δεκτικά.

Ποια άλογα έχουν την περισσότερη ζήτηση για φυσιοθεραπεία;

Τον τελευταίο χρόνο έχει πέσει πολύ η δραστηριότητα στον ιππόδρομο οπότε θα έλεγα περισσότερο αυτά των εμποδίων και του dressage. Γενικά η φυσιοθεραπεία αλόγων απευθύνεται σε όλα τα άλογα ανεξαρτήτως εργασίας, όπως και σε αυτά του endurance, της αμαξοδήγησης κλπ.

Υπάρχουν άλλοι επαγγελματίες στο είδος σας;

Στην φυσιοθεραπεία – μασάζ όχι, είναι κάτι πολύ καινούργιο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό όπου ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια. Ολοένα και περισσότερος κόσμος το μαθαίνει και πολλοί ιδιοκτήτες προσπαθώντας να αποφύγουν τα πολλά φάρμακα χρησιμοποιούν αυτού του είδους τη συμπληρωματική θεραπεία. Υπάρχουν επαγγελματίες χειροπρακτικοί αλόγων όπως η Θάλεια Μωραΐτη με την οποία έχουμε δουλέψει μαζί αρκετά.

Σε τι διαφέρουν η φυσιοθεραπεία και η χειροπρακτική αλόγων;

Ο χειροπρακτικός ασχολείται περισσότερο με το σκελετικό σύστημα, θα επαναφέρει κάποια κόκκαλα στη θέση τους, θα βοηθήσει στην μετατόπιση σπονδύλων κλπ. Η φυσιοθεραπεία έχει να κάνει περισσότερο με τους μύες. Περιπτώσεις οστών που μπορώ να βοηθήσω είναι όταν ένας τράχηλος ή μία λεκάνη είναι λίγο στραβή, χαλαρώνω την γύρω περιοχή με την μέθοδο του myofascial release και έτσι διευκολύνω την επαναφορά τους στη σωστή θέση. Τέλος να αναφέρουμε ότι συνήθως μετά τη φυσιοθεραπεία το άλογο μπορεί να ιππευτεί κατευθείαν ενώ μετά από την χειροπρακτική χρειάζεται να περιμένεις μία μέρα.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον Αλέξανδρο για αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση !

191212 10150106631917100_4285312_o

Αλέξανδρος Γεωργίου
Κινητό: 6945 716 299
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Website: http://www.theequinetherapy.com/Welcome.html

 

 

πηγή :HorseRiders5/11/2012