Άλογα και καύσωνας – Βασικές συμβουλές

Άλογα και καύσωνας – Βασικές συμβουλές

Οι υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι μπορεί να αποδειχθούν ολέθριες για την υγεία του αλόγου. Συμπτώματα όπως αφυδάτωση και λήθαργος είναι τα πιο συχνά ενώ η θερμική καταπόνηση μπορεί επίσης να προκαλέσει διάρροια και κολικούς.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές βασικές συμβουλές προκειμένου να δημιουργηθούν άνετες και ασφαλείς συνθήκες για τα άλογα μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού.

Επιλέξτε τη σωστή ώρα εξόδου από το στάβλο.  Οι ιδανικές ώρες για την έξοδο του αλόγου από το στάβλο , είναι τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας. Συνήθως είναι δύσκολο η έξοδος να γίνει τις βραδινές ώρες . Σε αυτή την περίπτωση να επιλέγονται οι πρωινές – δροσερές ώρες. Παράλληλα οι ώρες ιππασίας ή προπόνησης τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού δεν θα πρέπει να είναι εξοντωτικοί ώστε να μην καταπονείται επιπλέον το άλογο.

Παροχή σκιάς. Εάν το άλογο ζει σε εξωτερικούς χώρους ή πρέπει να είναι έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας, τότε φροντίστε να βρείτε και ένα σκιερό μέρος που θα το ανακουφίζει από τον ήλιο. Τα δέντρα αποτελούν μια εύκολη λύση, αλλά θα πρέπει να υπολογίσετε την πορεία του ηλίου κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να μην εκτίθεται το άλογό σας. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάποιο δέντρο με ικανή σκίαση τότε φροντίστε για την κατασκευή ενός υπόστεγου.

Ρεύμα αέρα. Ένα ελαφρύ ρεύμα αέρα μέσα στο στάβλο είναι ιδανικό για να ανακουφίσει το άλογο και να δημιουργήσει πιο άνετες συνθήκες παραμονής μέσα σε αυτόν. Για αυτό το λόγο μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ανεμιστήρες. Η χρήση του αέρα θα πρέπει να γίνεται με σύνεση και να αποφεύγεται η δημιουργία ισχυρών ρευμάτων κατά μήκος του σώματος του αλόγου.Προσοχή στις καλωδιώσεις μέσα στο στάβλο, ώστε να μην μπορεί να έρθει σε επαφή το άλογο.

Κατάβρεξη. Είναι ένας τρόπος ανακούφισης από την υψηλή θερμοκρασία. Ιδανική είναι η χρήση κατά τακτά χρονικά διαστήματα της υδρονέφωσης καθώς επιτιγχάνει καλύτερο αποτέλεσμα από μια απλή κατάβρεξη με νερό.

Παροχή νερού . Τους θερμούς μήνες θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι πως το άλογό μας έχει άφθονο φρέσκο και δροσερό νερό. Εάν παρόλα αυτά παρατηρούμε πως δεν πίνει αρκετό νερό μπορούμε να προβούμε στην χορήγηση με πλάκες λείξεως με άλατα ή με σανό (που έχει ψεκαστεί με αλμυρό νερό).

Ηλεκτρολύτες. Εάν το άλογο παρουσιάζει εφίδρωση σε μεγάλο βαθμό, τοτε είναι σκόπιμο να του χορηγηθούν μαζί με το πόσιμο νερό και ένα σκεύασμα ηλεκτρολυτών. Η διατήρηση της ισορροπίας τους στον οργανισµό είναι σηµαντική, αφού ρυθµίζουν την κατανοµή νερού στο σώµα, επηρεάζουν το pH του αίµατος και συµβάλλουν στη νευροµυϊκή διέγερση. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται υπερβολική χορήγηση αυτών.

Προστασία του δέρματος. Τα λευκά άλογα μετά από συνεχή παραμονή τους στον ήλιο μπορεί να παρουσιάσουν εγκαύματα. Το ίδιο ευαίσθητα είναι και τα άλογα με μικρούς λευκούς χρωματισμούς. Μένοντας μακριά από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου είναι φυσικά, η καλύτερη λύση. Παρόλα αυτά αν είναι επιβεβλημένη η παρουσία στον ήλιο μπορεί να γίνει χρήση ειδικών αντηλιακών ενώ ακόμη και η χρήση με τα ειδικά διχτάκια-πανιά που χρησιμοποιούνται ενάντια στις μύγες και έντομα μπορεί για λίγο να αποδειχθεί χρήσιμο.

πηγή: diagnovet.gr