Να πάρω τον σκύλο μου στην παραλία για μπάνιο?

Να πάρω τον σκύλο μου στην παραλία για μπάνιο?

Σύμφωνα με το Νόμο 3170 του 2003 ο σκύλος μπορεί να μας ακολουθεί σε
υπαίθριους χώρους – άρα και στην παραλία – αρκεί να είναι δεμένος, να
μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του και να έχουμε μαζί το βιβλιάριο υγείας
του για να αποδείξουμε ότι είναι εμβολιασμένος αν μας ζητηθεί.

Στο άρθρο 230, παραγρ. Ζ του Γενικού Κανονισμού Λιμένων (ΦΕΚ
912/11-10-99) ορίζεται ότι: « Απαγορεύεται η κυκλοφορία ζώων και το
λούσιμο αυτών σε χώρους λουομένων».
Η παράβαση τιμωρείται με 50-150 EURO
πρόστιμο (το ύψος του προστίμου καθορίζει ο λιμενάρχης).

Ωστόσο για κείνους που δεν θέλουν να στερήσουν τη δροσιά και τη άσκηση του θαλάσσιου μπάνιου στο σκύλο τους. Η εγκύκλιος Μ.Φ. 3111.10/1/93/20-05-93 της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του ΥΠΕΝ διευκρινίζει πως η παραπάνω απαγόρευση δεν
περιλαμβάνει απομακρυσμένες τοποθεσίες ακόμα κι αν εκεί συχνάζουν
λουόμενοι.

Αν τελικά αποφασίσετε να πάρετε μαζί στη θάλασσα τον σκύλο σας, να φροντίσετε να είναι σε μέρος σκιερό και δροσερό, να έχει άφθονο δροσερό νερό (όχι παγωμένο) και να μην έχει καύσωνα. Αν κολυμπήσει στη θάλασσα πρέπει να τον ξεπλύνετε με νερό για να μην δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στο τρίχωμα ή το δέρμα του!!! Επειδή οι σκύλοι είναι περίεργοι προσοχή σε αντικείμενα που μπορεί να τον τραυματίσουν (όπως βράχια), αλλά και τσούχτρες μπορεί να τον τσιμπήσουν. Για να προφυλάξετε τα πόδια του από την καυτή άμμο να τα βρέχετε συχνά. Η ιδανική ώρα για κολύμπι είναι το απόγευμα για να αποφύγουμε φαινόμενα θερμοπληξίας.

Μερικές οδηγίες για να μάθετε μπάνιο στον σκύλο σας! Καταρχάς, ξεκινάμε βρέχοντας τα δικά μας πόδια και σιγά σιγά και τα δικά του. Μπορείτε να τρέχετε για λίγο μαζί του ώστε να το δει ως παιχνίδι. Σιγά σιγά προχωράμε πιο μέσα και τον καλούμε να έρθει κοντά μας κρατώντας ίσως κάποια αγαπημένο του παιχνίδι και κάθε φορά μας πλησιάζει τον επιβραβεύουνε. Εναλλακτικά μπορούμε να τον έχουμε δέσει από το κολάρο με ένα ελαφρύ λουρί και να τον τραβάμε απαλά προτρέποντάς τον να έρθει κοντά μας. Αντιδράσεις μπορεί να έχουμε από την πρώτη στιγμή αλλά με επιμονή και επιβράβευση θα το ξεπεράσουμε. Το σκυλί μας ίσως πανικοβληθεί όταν συνειδητοποιήσει ότι δεν πατούν τα πόδια του στο βυθό και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τον βοηθήσουμε. Βάζουμε το χέρι μας κάτω από την κοιλιά ώστε να τον στηρίζουμε και να του παρέχουμε αίσθηση ασφάλειας και ενστικτωδώς να αρχίσει να κουνάει τα πόδια του. Και πάλι ο δικός μας έπαινος θα πρέπει να είναι συνεχής. Σταδιακά απομακρύνουμε το χέρι μας μέχρι να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να κινείται μόνος του. Στην αρχή τον αφήνουμε λίγη ώρα στο νερό για να μην κουραστεί.

Καλά μπάνια!!!

Γιώργος Αναγνωστόπουλος

Κτηνίατρος