Πεπτικότητα: Ένα σημαντικό κριτήριο για την επιλογή της τροφής

Πεπτικότητα: Ένα σημαντικό κριτήριο για την επιλογή της τροφής

Η ποιότητα της τροφής είναι καθοριστικής σημασίας για την υγεία του ζώου μας. Οι πρώτες ύλες και η διαδικασία παραγωγής είναι τα βασικά στοιχεία για την ποιότητα καθώς επηρεάζουν τη γεύση και καθορίζουν την πεπτικότητα της τροφής.


Τι είναι όμως η πεπτικότητα; Η πέψη μιας τροφής εξαρτάται καθαρά από την ικανότητα διάσπαση της. Η διάσπαση αυτή συμβαίνει αρχικά στο στομάχι, όπου αποθηκεύεται και μειώνεται το μέγεθος της για να επιτευχθεί μετέπειτα η βέλτιστη εντερική πέψη. Στη συνέχεια, στο λεπτό έντερο, γίνεται η πέψη και η απορρόφηση των αναγκαίων συστατικών. Εκεί η τροφή αναμειγνύεται με ένζυμα. Στο λεπτό έντερο απορροφούνται τα λιπαρά, το άμυλο και το μεγαλύτερο μέρος των πρωτεϊνών. Το ποσοστό των πρωτεϊνών που θα απορροφηθεί (85-100%) εξαρτάται απο την ποιότητα των πρωτεϊνών και συνεπώς από την ποιότητα της τροφής. Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το ποσοστό,τόσο καλύτερα είναι για το ζωάκι μας. Τέλος, στο παχύ έντερο γίνεται η απορρόφηση των ινών και ενός μέρους των πρωτεϊνών ακόμη. Εκεί απορροφάται το μεγαλύτερο μέρος του νερού και των μεταλλικών αλάτων.


Θα επιμείνουμε στις πρωτεΐνες για να καταλάβουμε τη σημασία που έχουν για την υγεία του ζώου μας. Πηγές πρωτεϊνών είναι το αυγό, το κόκκινο κρέας, το κυνήγι, το ψάρι, το κοτόπουλο, το αλεύρι σόγιας, η γλουτένη σιταριού και άλλες. Ποιές όμως έχουν καλύτερη απορροφησιμότητα; Το αυγό έρχεται στην πρώτη θέση ενώ στη δεύτερη θέση η γλουτένη σιταριού. Στη συνέχεια είναι η απομονωμένη πρωτεΐνη σόγιας και η γλουτένη καλαμποκιού. Ακολουθεί το άλευρο κοτόπουλου και τέλος το κοτόπουλο. Αυτές οι πηγές πρωτεΐνης παρατίθενται ενδεικτικά για να καταρρίψουν το μύθο ότι οι καλύτερες πρωτεΐνες προέρχονται από το κρέας. Όσο πιο απορροφήσιμη είναι η πρωτεΐνη, τόσο μεγαλύτερο ποσοστό της θα απορροφηθεί στο λεπτό έντερο και λιγότερο στο παχύ. Γιατί μας ενδιαφέρει αυτό; Διότι η συνολική ποσότητα απορρόφησης θα είναι μεγαλύτερη και η ποιότητα των κοπράνων του ζώου μας καλύτερη. Η πρωτεΐνη στο παχύ έντερο διασπάται με τη διαδικασία της σήψης, γεγονός που προσδίδει την άσχημη οσμή στα κόπρανα και αυξάνει τις πιθανότητες για διάρροιες.

Για παράδειγμα, μια τροφή 11% πιο εύπεπτη από μια άλλη έχει ως αποτέλεσμα την 6πλασια μείωση της σήψης στο παχύ έντερο.


Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι μια τροφή που περιέχει πρωτεΐνη υψηλής απορροφησιμότητας βοηθάει στην καλή πεπτικότητα, μειώνοντας τον κίνδυνο της διάρροιας και προστατεύοντας την καλή λειτουργία όλου του οργανισμού.